Vše má svou chvíli, každá věc pod nebem má svůj čas. Těmito moudrými slovy starozákonního Kazatele se naštěstí řídi i Akce D.O.S.T., jež na tuto středu svolala před Úřad vlády ČR protestní shromáždění proti ideologii tzv. antidiskriminace. Tato pokojná demonstrace vůle k obraně občanských svobod měla být narušena spojenými silami anarchistů a feministek. Což se dalo čekat, stejně jako nepřekvapily útoky od lidí, kteří si na politicky hájeném boji proti zdravému rozumu založili živnost či pastorační strategii.

Vzhledem k mimořádným okolnostem však ke středeční malostranské konfrontaci dvou rozdílných světů nedojde. Vše má svou chvíli, každá věc pod nebem má svůj čas. Čas plakat a čas se smát, čas rmoutit se a čas tancovat. Čas pokoje a čas boje.

 

TISKOVÁ ZPRÁVA O ODLOŽENÍ PROTESTNÍHO SHROMÁŽDĚNÍ

Na tuto středu výbor občanského sdružení Akce D.O.S.T. naplánoval a ohlásil protestní shromáždění s názvem "Dost bylo antidiskriminace", jehož cílem bylo projevit odpor proti politickému zneužívání antidiskriminační a lidskoprávní problematiky. Přijít měli "všichni, komu ještě není lhostejný osud občanských svobod a tradičních hodnot v naší zemi a komu záleží na tom, k čemu a jak jsou využívány naše daně." Tak zněla i naše oficiální pozvánka, a přestože ohlášená akce vzbudila v některých nepochybně vlivných kruzích takovou nelibost, že byl dokonce vyvíjen nátlak na pozvané řečníky, aby protestní shromáždění bojkotovali, nedovedli jsme si představit žádnou moc, ba ani tu příslovečnou "vyšší", která by nás odradila od rozhodnutí demonstraci uspořádat.

Zasáhla však z čista a jasna Moc nejvyšší. Úmrtí Lecha Kaczynského, presidenta země nejen sousední, ale mnohým z nás i velmi blízké, chápeme všichni nejen jako lidskou tragédii - v jeho osobě totiž zároveň odešel statečný a nesmlouvavý člověk, který zdůrazňoval a ztělesňoval tradici a ideály svobody, za které vede nelehký boj i naše občanské sdružení. Bude nám moc chybět.

Po zvážení situace dospěl výbor Akce D.O.S.T. k jednomyslnému rozhodnutí odložit ohlášené shromáždění "Dost bylo antidiskriminace" na neurčito, přestože první úvaha bezprostředně po oznámení letecké katastrofy byla, vyhradit vzpomínce na zesnulého jistou část z hodinového programu. Mimo jiné není totiž záruka, že by ti, kteří v minulých dnech veřejně oznámili, že přijdou naše shromáždění narušovat, respektovali alespoň památku tohoto vzácného člověka. Dalším důvodem pro odložení demonstrace je snaha vyhnout se předvídatelnému, byť nespravedlivému osočení, že jsme připomenutím osoby Lecha Kaczynského chtěli parazitovat na jeho tragickém skonu, protože naši protivníci se neštítí žádné záminky pro napadení Akce D.O.S.T.

Všem, kteří se na shromáždění těšili, se moc omlouváme, avšak věříme, že alespoň ty dva důvody, které uvádíme výslovně, jsou pádné. Oznámení o náhradním termínu konání demonstrace bude zveřejněno především na naší webové stránce
www.akce-dost.cz v dostatečném předstihu.

Petr Bahník, Ladislav Bátora, František Červenka, Jiří Hejlek