ČNB dnes převedla Mezinárodnímu měnovému fondu půjčku 1,03 mld EUR (26,15 miliardy korun) z devizových rezerv.  O této půjčce rozhodla vláda v tichosti 20. dubna loňského roku v návaznosti na dohodu učiněnou premiéry na zasedání Rady EU loni 20. března 2009. Cílovou stanicí je bezpochyby – Řecko.

EU nechtěla, aby bylo zřejmé, že se jedná o přímou pomoc států EU, ale aby to vypadalo jako pomoc Mezinárodního měnového fondu (kde mají většinu rozhodovacího hlasu USA). S tímto trikem Spojené státy souhlasily za podmínky, že EU do MMF nalije dodatečné peníze. A protože EU sama žádné volné peníze nemá, tak přiměla k poskytnutí peněz členské státy. Ty nalily nyní do MMF na základě rozhodnutí Rady EU celkem 75 miliard eur (2 biliony! korun).

Ačkoliv vláda přiměla ČNB vyčlenit 26 miliard korun již loni, politický tlak na to, aby Řecku bylo pomoženo, vzrostl nyní, jak se kvapem blíží neschopnost Řecka hradit své závazky. O pomoci z peněz MMF rozhodla EU před týdnem 25. března 2010.

EU se celou dobu tvářila, jako že problém Řecka je problém eurozóny a že český daňový poplatník (když máme stále svoji měnu korunu) se na sanování předluženého Řecka nebude podílet. Nyní je jasné, že nás jen tahali za nos. Právě jsme pro Řecko poslali do MMF 26 miliard našich korun. Daňových poplatníků a občanů se nikdo neptal. Poslanců se nikdo neptal. Podpis prezidenta nebyl potřeba. Obešli nás.

Nyní se více než miliardou eur v rámci solidarity, o které ani nejednal český parlament, podílí i každý z nás. ČNB ukrojila přes miliardu eur z devizových rezerv, aby je vyměnila za pohledávku vůči MMF, který je vymění za pohledávku vůči Řecku, které ji nejspíš nikdy nesplatí.

Protestuji proti takovému postupu. Takový riskantní transfer obrovského majetku České republiky neměl být proveden bez zákona. Je to navíc na hraně s principy nezávislosti České národní banky, která podle §9 Zákona o ČNBnesmí přijímat …pokyny od …vlády, správních úřadů ani od jakéhokoliv jiného subjektu.“

 

Tento šibalský trik, jak obejít parlament, vymyslel tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek. O rok dříve totiž žádal sněmovnu o souhlas s vydáním dluhopisů, jejichž výnos měl jít na pomoc krachujícímu Lotyšsku. Nynější půjčka z našich devizových rezerv mu umožnila obejít parlament a vyhnout se vydání dluhopisů, na které je potřeba zákon: „Přímá půjčka z rezerv ČNB nezvýší zadluženost ČR. Obdobným způsobem poskytnou půjčku MMF také některé další státy,“ uvedl ministr Kalousek. Půjčky Řecku nebudou nijak dotovány, ujišťoval veřejnost premiér Fischer po návratu ze zasedání Rady EU. Nyní poskytujeme půjčku s dotovaným úrokem ve výši mizerného 1 % - půjčku, jejíž návratnost je velmi, velmi nejistá.

Vyzývám Poslaneckou sněmovnu, aby zasedla a označila nezákonnou půjčku našich devizových rezerv za neplatnou. Vláda nemá právo nakládat s našimi 26 miliardami bez zákona.

 

Petr Mach je ekonom a předseda Svobodných.