Lidé se odhlašují z penzijního pojištění, napsal včera server ihned.cz. K hotovosti se lidé derou i za cenu sankcí i za cenu toho, že přijdou o státní příspěvek.

Moc to nepřekvapuje. Už před plným vypuknutím hospodářské krize se v zemi s deseti miliony obyvatel konalo téměř milion exekucí ročně. Teď je to asi ještě horší. Je docela zvláštní, že tohle téma moc nevzrušuje politické strany. Asi si myslí, že lidé, kteří se potácejí ve spárech exekutorů, jsou proti systému a nechodí k volbám. To je, myslím, mylné hodnocení.

...

Protikorupční policie zahájila kontrolu ve firmě Viamont bývalého ministra dopravy Aleše Řebíčka. Policisté se prý zabývají prodejem akcií firmy Viamont.

Jestli se policie zabývá zrovna tímhle, myslím si, že toho mnoho protizákonného nenajde. Ministr si podle všeho dal pozor, aby akcie prodal čistě. Možná by bylo zajímavější podívat se, jak firma Viamont v 90. letech vznikla a odkud vzala základní kapitál. To je ale možná promlčené.

Tajné služby by měly mít přehled o tom, jaké je napojení ministra Aleše Řebíčka na Igora Střelce, ruské tajné služby a finanční polosvět kolem skupiny Interconnex.

A z doby nedávné by stálo za to, podívat se na přidělování veřejných zakázek na ministerstvu dopravy. Jsou tu kontrakty pro dvě právnické firmy za stovky milionů korun. Na to bych se podíval, kdybych byl policista já.

...

Vítězové ankety Podnikatel roku sepsali výzvu proti zadlužování státu. Zaujaly mne tam dvě věty: „Neposlouchejte argumenty, že ve srovnání s potenciálními bankrotáři jsme na tom docela dobře."

Tak nevím. Proč by občané nemohli poslouchat argumenty a fakta o tom, jak něco ve skutečnosti je? Je snad povinností celého národa přehánět a překrucovat skutečnost, protože všichni společně nechceme, aby vyhrál Paroubek? Má být ten, kdo nepřehání považován za propagátora populistických slibů a bezhlavého utrácení? Jsme snad všichni povinni dramatizovat?

To, že je náš dluh jeden z nejbezpečnějších v Evropě je zatím prostě fakt a pravda. Když na to upozorním, mám se stydět a připadat si jako propagátor dluhů? Myslím, že svobodná je taková společnost, kde se argumentuje na základě faktů, nikoli patetických výkřiků.