Jiří Paroubek je na tom hůř, než kdyby vyhořel. Nejde o jeho psychický stav způsobený nepřetržitou předvolební kampaní, ale o prostý fakt: pan předseda se stěhuje. A to je, jak známo, horší než vyhořet...

Musí sbalit svou manželku, malé dítě se všemi nutnostmi jako je postýlka, přebalovaní pult a hromada plínek, to vše naložit do auta, pravděpodobně služebního Audi, a šup s tím vším na sever Čech, do Teplic. Předseda ČSSD, současně poslanec právě za Ústecký kraj, tam totiž znovu kandiduje a chce býti blíže svým voličům.

S rodinou bude tedy dneška počínaje poprvé přespávat ve svém novém nájemním bytě v centru lázeňského města. Včetně služeb bude za byt o velikosti 77 metrů čtverečních platit tržní nájemné 11 500 korun.

"Už se všichni moc těšíme," nechal se Paroubek slyšet na tiskové konferenci. Předvolební kampani musí přitom položit mnohé oběti. Třeba i každodenní pendlování mezi Prahou a Teplicemi, které (při dodržování dopravních předpisů
a hladké cestě) zabere minimálně hodinu tam a hodinu zpátky.

Čeští politici jsou vůbec příkladem toho, jak by měla vypadat pracovní mobilita. Brňák Martin Pecina se přestěhoval za prací do Prahy a teď tu dokonce povede kandidátku ČSSD. Pražák jak poleno Cyril Svoboda prchá z hlavního města do čela lidovecké kandidátky v Hradci Králové. Valach, nyní už spíše Pražák, Mirek Topolánek je pro změnu lídrem v Brně.

Dobře namíchat kandidátku do sněmovních voleb je zkrátka alchymie. Lidé sice volí hlavně politické strany, ty si ale spojují s konkrétními mediálně známými obličeji.
A tak se ministr vnitra Martin Pecina z Fischerovy superpopulární vlády teď náramně hodí jako žolík, který by mohl sociální demokracii pomoct k aspoň nějakému úspěchu v jinak tradičně pravicové Praze. O to víc, že nyní šéfuje tak vlivnému ministerstvu vnitra s tolika zajímavými informacemi…

Žádní div, že ODS, která má řadu důvodů bát se v Praze o svou suverénní pozici, křičí: „Hanba, hanba, Fischerovi ministři přece kandidovat nesmějí, ať Pecina rezignuje." A ČSSD na ni dělá dlouhý nos.

Schválně si teď představme, jaké kvílení by vypuklo v okamžiku, kdyby svou kandidaturu za jakoukoli stranu oznámil premiér Jan Fischer se svou nevídanou devadesátiprocentní popularitou. Jeho slova ale platí. Jak říká, až skončí se službou obci, s politikou se dál špinit nechce…

Teď jde jen o to, aby se ta špína nevylila přímo z jeho vlády. O tom, že tahle obava není úplně planá svědčí i reakce samotného premiéra na Pecinovu kandidaturu: „Uvědomuji si, že takový krok vládu neposílí. O odvolání ministra z funkce neuvažuji. Nicméně požaduji, aby resort, v jehož čele Martin Pecina stojí, zůstal zcela stranou volební kampaně a nebyl do ní nijak vtažen."

Držme si všichni palce. Případné zapojení vnitra do politického boje, to není na stěhování někam do 2+1 do Teplic, ale někam mnohem, mnohem dál; na západ.

 

 

(odvysíláno jako Glosa RČ)