Se zájmem jsem sledoval, jak dopadne průběžné jednání odborů s vládou a politickými stranami o stávce v dopravě. Ne že by mě téma až tak zajímalo, ráno stejně vlakem nejezdím. Zaujalo mě spíš jakožto výkladní skříň různých manipulativních komunikačních technik, které odborářští bossové používají. A to natolik, že stojí za to na některé ukázat. Tyto techniky jsou pro život velmi nebezpečné, protože jsou schopny spolehlivě rozvrátit vztahy v partnerství i v práci. Proto bychom se je měli naučit rozeznávat.

Odboráři říkají - musíte být s námi solidární - a apelují na naši morálku. Využívání morálních zásad druhých k naplnění svých vlastních potřeb přitom patří k významným manipulačním technikám. Protože morálka a solidarita patří k hlavním atributům, na které většina občanů slyší. Ono se nám pochopitelně vůbec nelíbí, že se nedostaneme do práce nebo do školy, ale odbory hrají na pocity viny u lidí, kteří by se otevřeně postavili proti "spravedlivým" požadavkům. A to je další významná manipulace.

Někteří politikové se přece jen rozhodli a dali najevo, že se stávkou nesouhlasí. V tu chvíli začala fungovat další manipulační technika: vykroutit se z odpovědnosti a svalit vinu na druhé. My bychom přece vůbec nestávkovali, kdyby poslanci poslušně hlasovali ve prospěch našich požadavků, ale pokud to rychle neudělají, tak my za nic nemůžeme. To oni pak mohou za stávku a další nepříjemné důsledky.

To je klasika popsaná v psychologické literatuře nesčetněkrát. Dokonce začínám mít podezření, že některý odborář něco z psychologie četl. Nebo se případně zúčastnil školení o manipulativních technikách. Jak by jinak odbory mohly tak bravurně zvládat další manipulaci - ignorování potřeb a přání druhých. Na takové situace již musí být člověk patřičně vycvičen, aby je vůbec psychicky ustál. Možná jim však v jejich přesvědčení pomáhá jiná věc.

Totiž každý manipulátor je egocentrický. A odbory jsou egocentrické, byť se tváří, že zastupují zájmy nás všech. Veřejně prohlašuji, že moje zájmy ne. Už jen kvůli tomu, že nejsem zaměstnanec a že se nechci nechat manipulovat. Jeden z odborářů tvrdí, že zaměstnanecké benefity existují hlavně tam, kde jsou založeny odbory. A dostáváme se k meritu věci.

Manipulátoři lžou. A my bychom si na ně měli dávat pozor. A to nechci komentovat fakt, že v době krize bychom se o nějakých benefitech vůbec neměli bavit. A už vůbec ne jen o případném vzdáleném nebezpečí, že by se některé benefity kvůli DPH mohly omezit. Správně podotýká onen odborář - benefity se neplatí ze státního rozpočtu, ale firmy si na ně musí vydělat. No právě. Ale to je odborům asi jedno.

Tak jsem se rozhodl, že budu stávkovat já. Do konce tohoto roku nevyužiji služeb Českých drah. V roce 2010 nepojedu vlakem. Pokud by se ke mně přidalo více takových, kteří s odborářskou stávkou nesouhlasí a také se nechtějí nechat manipulovat, možná by si jí příště nikdo ani nevšiml.

Text vyšel také v HN