Jak známo, literatura je jedním ze způsobů komunikace. A není pro autora větší blaho než nalezení ideálního čtenáře, který nebude šetřit pochopením. To se stalo v případě rozhovoru s Arnoštem Lustigem ve středečních HN. ČSSD - údajně prostřednictvím Martina Vlasty - fantasticky zkombinovala metodu takzvaného "close reading" s českým rčením "ranní ptáče dál doskáče", a tak se hned zjitra Arnošt Lustig dozvěděl, že rozhovor poškodil v předvolební kampani Jiřího Paroubka, neb je v něm srovnáván s Adolfem Hitlerem.

To je jen důkaz toho, jaký význam literatura v českém prostředí stále má. Takhle zpětně to vypadá všechno hrozně snadno: do jedné věty dát "Paroubek", do druhé "Hitler", a poškození významné politické strany je na světě. Ovšem, dokáže si někdo představit, kolik to stálo přemýšlení, aby to vypadalo na první pohled nevinně... A pak ještě správně zahrát údiv, že to někdo může číst takhle...

Již dnes je tedy nad slunce jasnější, že ČSSD nemůže ve volbách uspět. Ale kdo by se spokojil s málem... Cílem dalších rozhovorů s literáty, které HN přinesou, tak bude poškodit i ostatní politické strany - jsme samozřejmě pro vyváženost. Politici ať si tak raději již nyní hledají pracovní místa a občané nechť očekávají vládu koalice Českého svazu včelařů, Spolku přátel žehu a Fanclubu Evy a Vaška. Kontinuita je tedy zaručena.