Pořád je dost sněhu i ve městech a jaro je stále v nedohlednu. Aspoň dle našeho kalendáře. Japonci mají v tomto ohledu více štěstí. 3. února je svátek secubun, symbolizující nástup jara.

Házení pražených sojových bobů v chrámu Ikuta, Kobe. Zdroj: WikipediaPodle lunárního kalendáře starých Japonců, secubun označoval vždy konec jedné sezóny a nástup nové. V tomto případě konec zimy a nástup jara. Secubun znamená „dělení části" což symbolizuje začátek nové sezóny, návrat Slunce a nového života. Tento svátek má původ v Číně dynastie Ming a v Japonsku se pravděpodobně ujal v éře Muromači (1336-1573). Dnes se normálně v Japonsku používá náš gregoriánský kalendář (od období reforem Meiji), ale spousta starých tradic a obyčejů se dodnes dodržuje.

Secubun obvykle předchází lunární Nový rok (ten letos připadá na 14. února), kdy začíná rok Tygra. Všude v japonských obchodech se prodávají tzv. fuku mame neboli  pražené sojové boby štěstí. V okolí chrámů, ale i na ulici a doma můžete vidět, jak lidé symbolicky házejí sojové boby a křičí v překladu „Ďábel ven, štěstí sem!" Pokud se Vám tedy stane, že po Vás někdo hodí hrst sojových bobů, buďte rádi. Čím víc jich bude, tím líp. Rituál házení sojových bobů, tzv.mame maki symbolizuje vyhánění ďábla (symbolu neštěstí a všeho zlého), aby mohlo přijít štěstí v novém roce. A to potřebujeme úplně všichni, bez rozdílu.

Japonská ekonomika na tom není nejlíp. Recese postihla všechna odvětví hospodářství a Japonci přestali utrácet, jak bylo dřív běžné, za značkové a luxusní zboží. Zavírají se továrny, obchody, restaurace, nezaměstnanost stoupá. Sami Japonci říkají, že jsou v nejhorším období od konce války a budou se z toho dostávat dlouhou dobu. Kéž by jim fuku mame přinesly štěstí, jim i nám všem!

Pravděpodobně v Osace má původ i další tradice - pojídání cca 20 cm dlouhých rolek maki suši, prý bez jediného slova. Tím si lidé mají zajistit štěstí v podnikání, dlouhý život a vyhnout se nemocem v dalším roce.

Věž Cútenkaku v Osace. Zdroj: WikipediaJiž tradičně se secubun slaví (letos po 54 té) na věži Cútenkaku ve čtvrti Naniwa v Osace. I letos 1.února, starosta Osaky pan. Hašimoto spolu s „kněžkami" z šintoistického chrámu Imamijaebisu házeli fuku mame ze střechy a přivolávali tak zpět do Osaky, postižené recesí, oživení ekonomiky a turistického ruchu. U vchodu do Cútenkaku se pak rozdávaly boby stěstí v malých sáčcích. Lidé si odnesli celkem 4500 sáčků fuku mame o celkové váze 120 kg. Více v japonštině zde.

Věž Cútenkaku (91 m) je často i cílem turistů v Osace. Původní věž byla postavena v roce 1912, ale za války v roce 1943 ji rozebrali kvůli železu. V té době byla patrně nejvyšší v celé Asii. Po válce, v roce 1956 pak postavili věž novou. Jsou na ní také největší hodiny v Japonsku (ciferník má 5,5 m v průměru). Na vrcholu jsou umístěné obří LED segmenty, které ukazují pomocí kombinace tří barev počasí pro následující den. Více si můžete přečíst v angličtině zde.

28.12.2009 se zde také konala tradiční slavnostní ceremonie uvítání nového roku.  Jak jinak než se živými zvířaty. Malý volek jménem Čízu (1,5 měsíce), se vystřídal s malým tygříkem Bery (9 měsíců). Volek se „omluvil" za globální finanční krizi, prasečí chřipku a hospodářskou recesi v Japonsku a tygr „slíbil" že přinese hospodářské oživení a štěstí. Video v japonštině si můžete prohlédnout zde.