Bernie Madoff je ukázkový hanebný panchart, který své klienty připravil o 10-20 miliard dolarů. Jeho pyramidová hra fungovala jen do té doby, dokud se našlo dost nových investorů, z jejichž vkladů Bernie vyplácel výnosy investorům, kteří do hry vstoupili dříve. Ve chvíli, kdy příliv nových prostředků vyschnul, celá pyramida se zhroutila jako domeček z karet.

Jak podobné českému penzijnímu systému! Jak bude vypadat demografická struktura českého obyvatelstva za 10, 20, 30 let je dobře známo. Velmi dobře víme, že stále menší skupina produktivních obyvatel (nových účastníků hry) se bude muset postarat o příjemný důchod rostoucí skupině důchodců (hráčů, kteří do systému vstoupili dříve). Je bohužel nevyhnutelné, že naše vlastní děti budou po celý svůj život muset platit vyšší daně jen proto, že my dnes pohodlně a sobecky setrváváme v průběžně financovaném penzijním systému. Ten se při zmíněném demografickém vývoji stává přesně takovou pyramidovou hrou, jakou provozoval Bernie.

Je tragikomické sledovat některé české politiky jak obhajují zachování průběžného financování penzijního systému. A evidentně se při tom jako hanební pancharti necítí. Otázka ovšem je, jestli by z porovnání s nimi lépe nevyšel chudák Bernie - toho totiž alespoň nikdy nenapadlo okrádat vlastní děti.