První kolo ukrajinských prezidentských voleb nepřineslo na první pohled překvapivé výsledky. Do druhého kola postupují staří známí, obehraní, Janukovyč s Tymošenkovou….tohle se předpovídalo už dávno. Také se potvrdilo, že Ukrajina dokáže uspořádat demokratické volby, politická soutěž funguje. Ale hlavně uspěly „nové“ tváře (Jacenjuk a Tyhypko), což dokazuje narůstající schopnost Ukrajinců oprostit se od emocí a volit i rozumem. Učme se (i když ne tak úplně) nová jména ukrajinské politiky, která tak dostala šanci vymanit se z trojúhelníku Tymošenková – Janukovyč – Juščenko.

Arsenij Jacenjuk a Serhij Tyhypko nabrali dohromady přes 20% a pokud budou alespoň trochu uvažovat, tak v příštích parlamentních volbách, dost dobře předčasných, mají obrovskou šanci projít do parlamentu. O Jacenjukovi se vážně mluví už asi rok (je mu 35 let a už zastával post ministra zahraničních věcí, předsedy parlamentu…, vede stranu Fronta změn) a ani Tyhypko nespadl z nebe. Byl ministrem hospodářství, guvernérem národní banky, je podnikatelem. Má přijatelnou a nekonfliktní pověst. V minulých letech spolupracoval jak s Janukovyčem (vedl jeho předvolební štáb v prezidentských volbách 2004, nakonec z něj ale utekl), tak i s Tymošenkovou (už v 90.letech v Dněpropetrovsku a před těmito volbami opustil místo externího poradce premiérky). Navíc v roce 2004 se o něm mluvilo jako o možném kandidátovi na prezidenta a dodnes není jasné, proč si Kučma nakonec vsadil na Janukovyče.

Tyhypko získal v 1.kole přes 13% (Jacenjuk skoro 7%), ale s takovou podporou nemůže počítat nadobro, zatím si nevybudoval kmenový elektorát. Voliči se k němu přiklonili ne proto, že by ho zbožňovali jako dříve Viktora Juščenka, ale proto, že chtěli někoho jiného (Jacenjuk svůj náskok promrhal neobratnou kampaní). Neposlechnou proto ani jeho k výzvu k podpoře některého z kandidátů, Tyhypko se jim zatím ani svá doporučení vnucovat nechystá, a jejich podpora se mezi kandidáty rozloží zhruba rovnoměrně (asi 35% Tyhypkových voličů se 2.kola zúčastnit nechce, 30% by podpořilo Tymošenkovou a 35% Janukovyče). Nechat se vtáhnout do hry před 2.kolem (navíc když výsledek není předvídatelný) by proto byla hloupost.  

 

Dílo tak zatím není dokonáno. Jako třetí v pořadí se Tyhypko dostal do centra pozornosti obou kandidátů. Tymošenková ztrácí na Janukovyče přes 10% a bez Tyhypkovy podpory se neobejde, hned mu taky slíbila přepustit post premiéra. Jenže bez vlastní politické síly („Silná Ukrajina“, kterou Tyhypko vede, zatím není na ukrajinské politické scéně pevně zakotvena) a mandátu od voličů je jasné, že svůj dnešní úspěch může lehce promrhat a stát se jen loutkou v něčích rukách. K dovršení svého úsilí potřebuje parlamentní, a nejlépe předčasné, volby.

A jejich vypsání mu spíše zaručí Viktor Janukovyč, který se určitě bude chtít parlamentu s „bjutovskou“ (BJUT, Blok Julije Tymošenkové) koalicí (byť křehkou) zbavit.

Zásadní poznatkem je, že na Ukrajině postupně dochází k rotaci elit a to je jedině dobře.