Ukrajinské volby jsou tradičně všechno než nudné. Jako obvykle neotřelou kampaní pobavila premiérka Julija Tymošenková. Sbírám již řadu let předvolební plakáty této političky a jsem hrdým majitelem takových skvostů, jako je plakát Kill Bill (Tymošenková ve žluté kombinéze na motocyklu s katanou v ruce) nebo ikona (politička vyobrazená podle pravoslavného kánonu s holubicí v ruce a dalšími atributy). Nyní se Tymošenková překřtila na "Tigr"Juliju a má sbírka se rozrostla o fotografii pohledné Julije s tygříkem v rukou, "tygřím" make-upem na tváří a nápisem Poperu se za Ukrajinu.

 

 

 

Neznámí kreativci ze štábu Tymošenkové se také rozhodli svézt se na popularitě filmu Avatar. Tvůrčím způsobem upravili trailer filmu, takže plukovník Quaritch nařizuje svým podřízeným hlasovat za Janukovyče, ale hlavní hrdina slibuje princezně Neitiri, že nikdy nebude hlasovat za kriminálníky. Co na to režisér Cameron a majitelé práv, agitátoři raději nezjišťovali.

 

 

 

Letos ale kreativní premiérce konkuroval bývalý předseda parlamentu Arsenij Jaceňjuk. Ten se snažil zbavit svého image poněkud nudného a nesamostatného politika billboardy s maskovacím vzorem a jednoduchým nápisem Arsenij. V televizních reklamách se vysvětlovalo, že to znamená, že Jaceňjuk jde do války s korupcí. Vzhledem k tomu, že odmítl sdělit, kdo jeho nikoli levnou kampaň financuje, nepůsobilo to příliš přesvědčivě.

 

 

Posměváčci ale brzy za pomoci Photoshopu vytvořili na jeho plakáty spoustu parodií. Zde například místo oficiálního hesla Zachráním zemi je Zachráním loučku. Králík.

 

 

 

Viktor Janukovyč měl dosti nenápadité plakáty s logem Strany regionů a heslem Ukrajina pro lidi. O vzruch se ale starali jeho lidé. Například zastupitel za Stranu regionů ve městě Stachanovsk Vladimir Fatejev byl chycen policií při pokusu o poškození billboardu Julije Tymošenkové. Na internet se později dostala nahrávka jeho výslechu, kdy slovy zcela nepublikovatelnými vysvětluje, že to je jeho legitimní právo na vyjádření názoru a že toho, ku..a, vůbec nelituje. Policista ho nakonec pouští domů s tím, "aby se to už neopakovalo."

 

 

Slušný potenciál k zábavě má také vyšetřování obvinění Julije Tymošenkové z vlastizrady. Vysloužila si ho kvůli pomoci skupině čtyř stovek pozorovatelů z Gruzie. Těm totiž ústřední volební komise, ovládaná koalicí regionálů, komunistů a socialistů, odmítla vydat akreditace. Bývalý Tymošenkové spojenec a nyní odpůrce Myhajlo Brodskij zveřejnil odposlech telefonního rozhovoru mezi premiérkou a gruzínským prezidentem Michailem Saakašvilim.

Z něj, pravda, vyplývá jen to, že Tymošenková souhlasila setkat se s šéfem skupiny Givou Targamadzem a že se pokusí pomoci. Brodskij ji nicméně obvinil z přípravy "narušení voleb pomocí gruzínských bijců". Poslankyně za Stranu regionů Olena Bondarenko již televizi ICTV řekla, že hodlá v parlamentu iniciovat založení vyšetřovací komise.

Do druhého kola voleb přitom zbývají ještě více než dva týdny. Věřme, že volební štáby obou kandidátů si pro nás, diváky, schovaly ještě mnohá překvapení. Snad nám úsměv neztuhne na rtech.

 

 

UPD: Jeden z čtenářů mi poslal odkaz na další video, které s pomocí traileru k filmu 300 vysvětluje voličům, že nemají prodávat svůj hlas za 300 hřiven. Docela masakr.