Když politici z ODS v dozorčí radě ČEZ tvrdí, že nelze vyplácet žádné vyšší mimořádné dividendy z ČEZ, používají výhružný argument, že peníze v ČEZ je třeba ponechat, protože ČEZ je jediná naše „záloha na důchodovou reformu."

Krom toho slyšíme ze strany vlády či ministra financí, že brát peníze z ČEZ není dobrý nápad, protože firmě budou chybět zdroje na důležité investice.

Ano - 15.1. jsme se například mohli dočíst, že v tepelné elektrárně Skawina v Polsku rozhodl ČEZ o stavbě nového paroplynového bloku za 400 milionů eur. Ano - to jsou asi ty životně důležité peníze, které musíme v ČEZ ponechat, jinak se firmě asi něco strašného stane.

Ano, vyplácet z dividend ČEZ 13. důchody je nesmysl. Ale použít mimořádné dividendy z ČEZ v době hospodářského útlumu na investice, infrastrukturu a třeba i na vědu a školství, je jedině správná a rozumná věc.

V čem je plynová elektrárna v Polsku (nebo vývoj elektromobilu ČEZ nebo rozvodná síť v Albánii) v zájmu českých daňových poplatníků a občanů, kteří skrze stát ČEZ vlastní? Co z toho má český spotřebitel? Vždyť česká a polská rozvodná síť nejsou ani pořádně propojeny.

Krom toho, jak se ukázalo v poslední době - mnohé zakázky a investice ČEZ jsou předražené a pochybné i z hlediska energetické bezpečnosti.

Lze též předpokládat, že gigantická soutěž na dostavbu Temelína byla oznámena záměrně příliš brzy dopředu, aby vlastníka firmy náhodou nenapadlo brát si z podniku peníze.

Ze švédského elektrárenského gigantu si vláda bere regulérně vysoké dividendy každý rok a normálně si je účtuje jako regulérní rozpočtový příjem. Firma je přísně nezávislá na politice a stát si dává dobrý pozor na to, aby mu nepřerostla přes hlavu.

Po celá staletí léčili lékaři skoro všechno tím, že pouštěli žilou. Dnes se tomu vysmíváme, ale možná to taková hloupost není. Mohlo by to zchladit přehřáté hlavy, usměrnit myšlení některých jedinců a ukázat, kdo je v zemi pánem. Diktuje tu stát nebo tu vládne ČEZ?

A k té důchodové reformě. Na co si to hrajeme? V této zemi žádná důchodová reforma nikdy nebude. Dnešní čtyřicátníci půjdou do důchodu v 65 letech, třicátníci v 67 letech. To je již schváleno, ale bezpochyby to půjde během příštích let ještě několikrát nahoru. Zvyšování věku pro odchod do důchodu (tedy parametrická změna) bude jediná důchodová „reforma", která kdy bude v této zemi provedena. Proč? Protože to jde a protože si to stát může dovolit. Všiml si někdo nějakých protestů či demonstrací dnešních dvacátníků, třicátníků nebo čtyřicátníků?

V poslední době se často mluví o státním bankrotu. Mimochodem - to neustálé posouvání hranice pro odchod do důchodu je také svého druhu plíživým bankrotem či tzv. defaultem (nedodržením závazků). Stát se totiž postupně vzdává svých původních závazků.