Jaký byl rok 2009 z hlediska hospodářství? Myslím, že jeho nejdůležitější charakteristika je, že to byl rok úplně jiný než si ještě na začátku podzimu roku 2008 naprostá většina ekonomů, bankéřů, politiků a analytiků malovala. Vyjma roku 1990 to byl asi nejvíce „jiný" či překvapivý rok.

Minulá česká vláda by mohla vyprávět. Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek sestavil rozpočet postavený na odhadu růstu i plus 4,8 procenta, skutečnost je podobné číslo s minusovým znaménkem. Jakkoli česká čísla jsou extrémní a souvisí s podceněním krize (naši vládní politici nabubřele tvrdili, že se nás krize nedotkne) platí to do značné míry pro celý svět. Před 15. zářím 2008 se zdálo, že pouze nebývalá přírodní katastrofa může ohrozit nastoupenou cestu globálního růstu a zvyšující se prosperity. Recese čas od času přicházejí, ale spíše se předpokládalo, že budou lokální a ne tak nakažlivé.

Zároveň je rok 2009 rokem, kdy se podařilo zabránit opakování Velké Deprese a to díky masivním rozpočtovým a měnovým stimulačním opatřením centrálních bank v USA, Asii i Evropě. Těžko se ovšem dogmatikům dokazuje, že jsme stáli nad propastí, když se světový hospodářský systém nezhroutil. Převládající názor dnes je, že jsme na kraji propasti stáli. A s tím souvisí například i to, že šéf americké centrální banky Ben Bernanke byl jmenován mužem roku časopisu Time. Měl odvahu učinit nestandardní kroky.

S tím kontrastuje jeden z výkonů českého předsednictví EU, kdy Mirek Topolánek označil Obamův záchranný plán pro americkou ekonomiku za „cestu do pekel".

Z českého pohledu stojí za zmínku, že po dlouhých letech intelektuálního sucha byli ekonomové přizváni, aby radili vládě. Vznikl tedy NERV, jenže bez ohledu na něj je třeba zdůraznit, že největším stimulačním balíčkem pro českou ekonomiku byl nakonec výše zmíněný Kalouskův rozpočet. Schválené i neschválené návrhy NERV se proti tomu jeví jako sice dobré, ale minuciózní. Ekonomové se z vlády a partajní politiky nakonec vypařili stejně rychle (bohužel) jako se v ní objevili.

V České republice se ekonomové asi nejvíc hádali o šrotovné. Německé šrotovné, ale zjevně efekt mělo. Zastavilo propad poptávky v psychologickém bodu mrazu a i Češi z něj vesele profitovali.

Možná ale platí, že mnohem důležitější než ekonomika jsou jiné věci. Korupce se zhoršuje a prorůstání mafie a racketeeringu do státní správy a politiky se zdá být intenzivnější než kdykoliv jindy. Z korupce se začíná stávat systém.

A abychom nebyli jen negativní: dobré zprávy přicházely letos především odjinud než z ekonomiky. Rok 2009 je rokem Ústavního soudu, rokem jeho důležitých, emancipovaných a odvážných rozhodnutí, jak ve věci voleb, tak ve věci Lisabonské smlouvy.