Nejvýstižnějším symbolem úrovně, na kterou se Česká republika a její hlavní město v posledních letech dostala, je podle mne skutečnost, že městská policie se po centru Prahy a okolí Václavského náměstí prohání ve vozidle Hummer. Podle informace časopisu Týden nestačí už městské policii jeden tenhle okázale buranský a machistický automobil, ale pořídila si ještě další dva.

Dodejme, že v jakémkoli městě západní Evropy by si městská ani jiná policie nedovolila pořídit ani obyčejné terénní auto nebo jeep, protože pro něj nemá žádné odůvodnitelné využití.

O tomto luxusním autě, která nemá pro policii v centru města praktický význam, ani nemluvě. Už z toho, že něco takového nějakého starostu či radního vůbec napadne, by byl skandál nevídaných rozměrů. Ne tak u nás.

Mimochodem: při oslavách pádu Berlínské zdi jsem byl v Berlíně a povšiml jsem si toho, že německá policie pořád používá dodávky z 80. let. Zjevně i automobilová velmoc Evropy a země mnohem bohatší nutí policisty šetřit a využívat věci dokud slouží.

Kdyby byl Hummer alespoň české auto a policie mohla tvrdit, že propaguje český výrobek. Byla by to sice hloupost, bylo by však možné s touto hloupostí polemizovat. V tomhle případě není ani s čím a o čem polemizovat. Argument mluvčího strážníků, že policisté se v tom autě cítí „pohodlně“ je stěží uvěřitelný. Proč by se strážníci měli cítít pohodlně?

Tímto autem se strážníci prohánějí centrem hlavního města státu, jehož hospodářství se letos propadlo bezmála o pět procent, kde roste nezaměstnanost závratným tempem a kde se uprostřed krize zvyšují daně.

Že jde o prkotinu? Nikoli – jde o symbol. Stačí tohle auto vidět a nemusíme už vědět nic o konkrétní korupci, o propojení kterého radního s kterým mafiánem. Tohle auto v rukou strážců pořádku je symbolem mafiánského kapitalismu per excellence. Další detaily o dovolených v Toskánsku už vlastně není třeba znát. Jakýkoli západní turista – když tohle auto vidí – hned pozná, kde se ocitnul.

Vcelku to vlastně odpovídá. V centru města, které je plné kasin, heren, sex shopů a bordelů, se projíždějí strážníci autem, které spíše odpovídá vkusu výběrčích výpalného. Náhoda?

Asi by mě to nepřekvapilo v Kolumbii, Moldávii ani v Africe. Ten nápad, že si policie pořídí luxusní traktor, totiž vůbec nesouvisí s tím, jak je ten stát bohatý. Možná je ta závislost vlastně úplně opačná. Ve Švýcarsku policie tímhle nejezdí ani v horách.

Symbolem tunelování 90. let byly prvoligové fotbalové týmy v zapadlých vesnicích, symbolem morálního úpadku dneška je tohle policejní auto.

Policie má lidem sloužit a pomáhat, k tomuhle autu patří arogantní heslo „Kašleme na vás, my si tu budeme dělat co chceme. Jsme jako tank a máme velké pneumatiky. Uhni!“