Je to zvláštní. Mirek Topolánek nejprve upozornil - asi především skrze spřátelené novináře - že chce na sjezdu vlastní strany zápasit s kmotry.

Člověk neznalý věci by si mohl říci, zda to předseda ODS poněkud nedramatizoval, nakonec ale různé fotografie ze sjezdu dokládají, že tzv. regionální kmotři se skutečně dostavili v hojném počtu a ještě se při různých svých excesech nechali fotografovat akreditovanými fotoreportéry.

Na fotkách, které včera přinesli například Lidové noviny, vidíme ty, o kterých se říká, že partaj opravdu ze zákulisí řídí, jak platí za jednu láhev vína pětitisícovkami. Deník Blesk přinesl zase fotografie aut, ze kterých je zřejmé, že bossové mají mafiánské SPZky, protože čísla jako 001, si na rozdíl od normální země nelze koupit v dražbě, ale lze je získat pouze na základě úplatku (mimochodem - Čeho jsme to vlastně svědky? Pozval si Topolánek ty reportéry schválně, aby bossy vyfotili? Nebo je to už totální rezignace na to, jak to všechno před voliči a občany vypadá? Na kongresových večírcích modré strany se sice ještě nestřílí, ale když se člověk podívá na mnohé ty „typy", tak si vlastně říká, že to je možná jen náhoda).

Proč se vlastně tyhle lidi na kongres vypravili? Potřebují všechno řídit zblízka? Být osobně na místě? To jim nestačí tahat v pozadí za nitky? Je to bohorovnost? Pocit nedotknutelnosti a beztrestnosti? Nebo si říkají - proč bychom se my někam schovávali, když se Topolánek s Dalíkem také v Toskánsku nikam neschovávali? A jak chce tahle partaj vlastně bojovat s korupcí a mobilizovat proti sociální demokracii a představovat ji jako zlo? Tak nějak nevím...
...

Nedávno se mne jeden nejmenovaný člen ODS ptal, co má dělat, když všichni kolem nakupují mrtvé duše. On to zatím nedělá, ale když to nezačne dělat, tak prý prohraje.

Řekl jsem, že jsem ještě nezažil, aby jakákoli strana (nebo její konkrétní lídři) skrze billboardy či inzeráty v novinách vyzvala třeba „všechny slušné lidi“, aby do partaje vstoupili a pomohli ji změnit. Dokud se nezmění to, že stranám vlastně vyhovuje, že mají jen pár členů (a k tomu nějaké mrtvé duše), nezmění se nic k lepšímu ani v české politice.
Myslíte si, že to někdo někdy udělá?