Situací týkající se extremistů (či vůbec potenciálu přítomnosti extrémistů) v armádě, se začala česká společnost opravdu zabývat teprve nedávno, když v těsném závěsu za zprávou o přezbrojování českých vojáků v Afgánistánu rakouskými pistolemi Glock 17 dorazila zpráva o vojácích, kteří ve stejné lokalitě dekorovali své přilby insigniemi divizí SS, a když policie zjistila, že čeští extremisté nezůstávají u slov a rvaček nad pivem, ale založili si svůj vlastní teroristický výcvikový tábor s odborným dohledem a výcvikem vojáka speciálních jednotek.

Kolik extremistů je v naší armádě, je otázka do diskuse a dlouhého důkladného vyšetřování. Kdo to bude vyšetřovat, je poměrně jasné. Bude to armáda samotná a policie. Jakých se doberou výsledků a jaké vyvodí závěry, je otázkou budoucnosti, doufám velice blízké.

Do této vize (ve které budou extremističtí jedinci postaveni mimo službu v armádě a hlavně odzbrojeni) mi ovšem vstoupila zpráva, kterou jsem si dnes přečetl v novinách. Tato byla: 'Na oslavě policistů v Brně se hajlovalo a zpívala "Bílá síla."' Zpráva popisuje situaci včerejšího večera, kdy skupina policistů v civilu slavila v nejmenované brněnské restauraci. Nezůstalo ovšem pouze u slavení a pití. Zpívaly se rasistické písně, nadávalo se Židům do židů a došlo i k hajlování. Byla tedy kontaminovaná i policie chorobou zvanou extremismus. Kdo tedy vyšetří armádu, když nemáme nacistické pakáže prostou vyšetřující skupinu.

Pravda. Vojáci z Afgánistánu (nikoliv však Lukáš Sedláček cvičící brance z White Justice) i policisté včera slavící se omluvili prakticky stejným způsobem. A to slovy: "Byla to klukovina, nemysleli jsme to vážně." Vojáci byli postaveni mimo službu. Jak to dopadne s policisty, ještě nevíme. Nicméně vyvstává otázka, zda vyhazov není příliš tvrdým trestem za "klukovinu." Zda by neměli být trestáni méně tvrdě a bez trvalých následků na kariéru. "Vždyť to byla jenom klukovina," řekli by mnozí.

Jiná otázka je, zda lidé schopni takovýchto "klukovin" jsou způsobilí ke službě, která vyžaduje nošení a potenciální používání zbraně či zbraní. Opravdu si ozbrojený člověk sloužící vlasti může dovolit páchání klukovin, které jsou ve své podstatě pouze známkou nezodpovědnosti a nezpůsobilosti výkonu takovéhoto povolání. Tak zvané "klukoviny" si člověk může dovolit, když je náctiletý. Člověk, který si je dovolí po dvacítce, není rozhodně způsobilý držet zbraň. Pak by totiž od "klukovin" mohlo dojít i k "výstřelkům." A to by byl, dámy a pánové, prů*er.

Nechceme u policie ani v armádě nezpůsobilce, nezodpovědné jedince, násilnické jedince, blbce, ani to, co všechny předchozí kategorie shrnuje dohromady, tedy nácky.

 

 

21. 11. 2009 22:40 jsem vypnul diskusi k tomuto článku. Pokud máte smysluplnou zpětnou vazbu, napište mi ji na dulava.vladimir@gmail.com, ozvu se Vám. Také děkuji těm, kdo měli smysluplnou zpětnou vazbu už v této diskusi.

Děkuji za pochopení.