Česká republika by měla dát do pořádku své státní finance do roku 2013, rozhod

la dnes Evropská komise. Tedy ne úplně do pořádku, ale aspoň snížit schodek pod 3 procenta HDP, jak nařizuje Pakt stability a růstu. Ministerstvo financí se nechalo již včera slyšet, že to půjde jen stěží. A má pravdu. Velká část deficitu je strukturálního charakteru, což přeloženo do normální řeči znamená, že tu bude vždy, v recesi i rozkvětu.

Následující tabulka ukazuje, jak jednotlivé instituce odhadují vliv recese na rozpočet (ČNB uvedla v poslední Zprávě o inflaci dva výsledky vycházející z různých metod). Rozdíly mohou být způsobeny odlišnými odhady HDP, mezery výstupu a elasticit cyklických složek rozpočtu.

 

 

 

 

 

 

 Na ekonomiku lze svést zhoršení veřejných financí v letech 2009-2011 o 2,5 až 5,3 procenta HDP, tj. 90-190 miliard korun. Na dolním konci odhadů je ČNB, Evropská komise a Patria, nejvyšší odhad je z dílny Ministerstva financí. V uvedených letech by měl schodek v součtu přesáhnout 600 miliard korun. Je tedy zřejmé, kdo je hlavní viník deficitů českých státních financí. Není to nikdo z Wall Street, hledejme v Praze.