Jsem eurooptimista a nestydím se za to. Žiju v Evropě, ne pouze v „zóně volného obchodu". Můžeme být v něčem lepší než Američani i Číňani. Evropská unie nám nemůže udělat nic horšího, než co nám dnes a denně dělají naši politici. Lisabonská smlouva sice nezajistí lepší svět, ale nezpůsobí ani nájezdy sudetských Němců. Pokud vstoupí v platnost, instituce Evropské unie zkrátka budou fungovat trochu jinak než dnes, v lepším případě o něco efektivněji. Společenství 27 zemí nikdy nemůže být úplně jednoduché.

V demokracii má každý právo kritizovat cokoli, tedy i Evropskou unii. Jenom je škoda, pokud mezi oběma tábory vzniká přílišné nepřátelství. V téhle diskusi je těžké říct něco zásadně nového, ale snad nezaškodí, když jako knihovník připomenu aspoň základní informační zdroje (experti je dávno znají):

Oficiální stránky Evropské unie v jejích 23 úředních jazycích: http://www.europa.eu/

Český informační server o Evropské unii: http://www.euroskop.cz/

Základní informace o Lisabonské smlouvě a její plný text: http://europa.eu/lisbon_treaty/index_cs.htm

Odpůrci možná namítnou, že je to jen oficiální propaganda. Je asi pravda, že stránky Evropské unie - stejně jako stránky každé národní vlády - bývají laděny spíše pozitivně. Ale myslím, že Klause, Macha a Bobošíkovou opravdu nelze přehlédnout, a tak snad nikdo není o nic ochuzen.

Odpůrci mají pravdu v tom, že Lisabonská smlouva je pro laika složitá a nepřehledná. Samotná Lisabonská smlouva se moc číst nedá, protože je to jakýsi soubor odkazů a novelizací starších smluv EU. Ale existuje takzvaný konsolidovaný text Smlouvy o Evropské unii a Smlouvy o fungování Evropské unie, ve kterém je Lisabonská smlouva zahrnuta. Ten už se číst dá, i když je poměrně dlouhý a složitý. Pro zájemce zde:

http://eur-lex.europa.eu/JOHtml.do?uri=OJ:C:2008:115:SOM:CS:HTML

Dnes se nejvíc mluví o Listině základních práv EU (někdy se také říká Charta základních práv EU). To je ovšem zcela jiný případ. Tato listina je docela krátká a srozumitelná, takže si ji může přečíst opravdu každý. Měli by to udělat příznivci i odpůrci. Naleznete ji zde:

Listina základních práv Evropské unie

Přečtěte si to a rozhodněte se sami, zda chcete, aby to platilo i pro nás, nebo chcete, aby nám prezident a vláda zařizovali nějaké výjimky. Mně se to líbí a žádné výjimky nepotřebuju. Tahle práva budou mít Němci, Francouzi, Švédi i většina ostatních a já je chci taky. Nepotřebuju, aby mě před nimi Václav Klaus chránil.

Vždyť je to zábava, dohadovat se s ostatními v EU a snažit se řešit různé problémy! Barroso je náhodou sympaťák. A Merkelová a Reinfeldt taky. Lepší než Paroub s Topolem. A klidně mi říkejte eurohujer.