Důležitý průlom v kauze prezidentova bojkotu Lisabonské smlouvy znamená text Jiřího Paroubka ve včerejším deníku Právo.
V něm předseda ČSSD sice konstatuje, že jeho strana Klause za prezidenta nevolila, ale v zásadě z textu vyplývá, že pořád lepší Václav Klaus, než Karel Schwarzenberg nebo Mirek Topolánek.

Karel Schwarzenberg je pak vysloveně popisován jako exponent sudetoněmeckých zájmů. Obzvláště výživná je ta pasáž, ve které Paroubek vyzdvihuje to, že prezident Klaus si je dobře vědom Stalinových zásluh na osvobození Československa.
Je tedy naprosto zjevné, že aliance Klaus-Paroubek si klade za cíl také oslabení nebo zničení TOP09.

Uvidíme, zda je pakt jménem Paroklaus krátkodobou či dlouhodobou záležitostí. Za velmi neblahou je třeba považovat proruskou orientaci tohoto paktu. Paroubek vzývá Stalina, Klaus zase Putina.

Existuje zde ještě naděje, že sociální demokraty by mohly ještě probudit jejich západoevropské sestry a kolegyně. Senátorka Alena Gajdůšková má zcela jiný názor než Paroubek, navrhuje změnu ústavy a ostrý postup proti Klausovi. Taktéž například europoslanec Jiří Havel mluví celkem jasně.

Zdá se, že Paroubek, který kandiduje na severu, je rozhodnut Klausovu antiněmeckou kartu pohodlně konzumovat. Možná až do voleb. Promění-li Paroubek ČSSD v proklausovskou stranu, která je ochotna odříznout se od politiky socialistických a sociálně demokratických stran v Evropě, je potom náš odchod z Evropské unie zpečetěn.
...

Za stejně zásadní text je třeba považovat článek právníka Jana Kudrny z Právnické fakulty v dnešní MfDnes. 
Text přesvědčivě dokládá, že Klausovo jednání je protiustavní a vláda neměla vůbec ustupovat.