Když jsem si poprvé kupoval silnější auto, tak mi v prodejně říkali: „A teď se z vás stane levoproudař...“ Chvíli jsem na prodejce nechápavě zíral, až pak mi bylo vysvětleno, že s tímto autem se zkrátka nedá jezdit úplně klidně a pomalu, a že za chvíli už budu jezdit jen v levém pruhu.

 

Sice měli pravdu, ale naplňovat tyto prognózy se daří jen částečně. Zejména v posledních letech se situace na našich rychlostních komunikacích začíná měnit. Ne snad, že bych nechtěl podlehnout pokušení a předjet pomalejší auta, ale nějak to nejde. V levém pruhu je zkrátka plno. Řidiči se na dálnicích plouží 120 km/h, protože předjíždí jiné auto, které jede 110 km/h, a nebo jim přijde zbytečné se zařadit, když asi tak kilometr před ním jede nákladní auto.

 

V poslední době jsem začal pozorovat provoz na silnici bedlivěji. Co taky jiného dělat, když vás někdo brzdí v rychlejší a plynulé jízdě. Pro sebe jsem si vyvodil pár pravidel, kterými se naši řidiči pravděpodobně řídí a jezdí podle nich:

 

- pravý pruh je pouze pro nákladní auta; i když jedu jen o pár kilometrů rychleji, tak je pro mne určený levý nebo prostřední pruh

- do zpětného zrcátka se raději nedívám a už vůbec nemusím uhnout rychleji jedoucímu autu, to je pod moji úroveň

- na zablikání - jemné upozornění, že někdo chce jet rychleji - reaguji nejlépe tím, že ještě zabrzdím

- na upozornění klaksonem - nevěřili byste, kolik řidičů nevnímá, co se děje za nimi - to už je vrchol, to zůstanu v levém pruhu už tuplem i když napravo ode mne je zcela volno

 

Nejzajímavější je situace na těch částech dálnice, kde jsou tři pruhy. Pravý pruh je zpravidla nejméně obsazen, často úplně prázdný a nebo jen občas s nějakým kamionem. V prostředním jedou ti řidiči, jejichž rychlost se pohybuje mezi 100 až 120 km/h, všichni ostatní - a věřte mi, těch je naprostá většina - jsou v levém pruhu. Má nedávná zkušenost z D1 je toho příkladem. Jedu z Prahy v neděli večer, dálnice úplně prázdná, široko daleko nikdo, v prostředním pruhu jede Škoda svých 110 km/h, v levém pruhu ji někdo předjíždí a pravý pruh je na kilometry daleko volný.

 

Docela bych rád věděl, jak je po právní stránce řešen problém, že se u nás jezdí tímto stylem. Pokud dodržuji předpisy a řidič přede mnou jede v prostředním nebo levém pruhu pomalu, tak se dopouštím přestupku, předjíždím-li ho zprava. Co má tedy řidič na mém místě dělat? Je to pomalé, neekonomické, neekologické, potenciálně nebezpečné zejména za hustého provozu a ještě si navzájem ničíme nervy.

 

Mám velký apel na naši policii. Prosím naučte jezdit naše řidiče vpravo. Kdyby se to podařilo, tak se výrazně zvýší propustnost našich silnic a také bezpečnost provozu.