Dagens Nyheter dnes píšou (výňatky z článku):

Česko klade nové požadavky pro podpis Lisabonské smlouvy

Český prezident Václav Klaus klade nové požadavky, aby jako poslední lídr EU podepsal Lisabonskou smlouvu. Tuto zprávu dostal předseda EU Fredrik Reinfeldt, když po pěti dnech marných pokusů konečně získal kontakt s českou hlavou státu.

„Václav Klaus uvedl, že chce dodatek ve formě poznámky o dvou větách, která se, pokud to chápu správně, týká zvláštní listiny práv v Lisabonské smlouvě."

To oznámil premiér a předseda EU Fredrik Reinfeldt na narychlo svolané tiskové konferenci, když ve čtvrtek konečně měl hovor s pánem Pražského hradu. Minulou sobotu se Reinfeldt pokoušel získat kontakt s Klausem, aby diskutoval o situaci po irském ano v referendu o Lisabonské smlouvě. Ale Klaus odmítal přijmout jeho hovor.

Švédsko pokračovalo v tlaku a ve čtvrtek byl Klaus konečně připraven přijít k telefonu.

Ale nepřišel s žádnými radostnými zprávami. Podle očekávání chce Klaus nejprve čekat na rozhodnutí českého ústavního soudu, který teď podruhé má zkoumat, zda Lisabonská smlouva je v souladu s českou ústavou. To může trvat až tři měsíce. Ale i když soud ještě jednou dá smlouvě zelenou, klade Klaus nové požadavky. Dříve než podepíše, chce aby vrcholný summit EU přijal poznámku o dvou větách, kterou chce připojit ke smlouvě.

Což nepotěší zbývající země EU, konstatoval Reinfeldt:

„Řekl jsem velmi jasně, že si myslím, že to je špatná zpráva při špatné příležitosti," řekl s ovládaným podrážděním. „Vím, že podobné připomínky přijdou od mých kolegů mezi šéfy vlád a států EU."

(Dále se popisuje přijímání listiny práv a výjimky pro Velkou Británii a Polsko.)

...Ale Česko tehdy nevznášelo žádné požadavky na výjimky, konstatoval Reinfeldt.

„Byl to mimořádně dlouhý proces, kde byly obrovské možnosti tohoto typu. A přichází to teď!" řekl.

Klaus ještě neřekl, co má stát v poznámce, kterou si přeje. Reinfeldt navázal během čtvrtečního odpoledne kontakt se zbývajícími hlavními městy EU, aby diskutoval o nových českých požadavcích.

Dnešní zpráva od Klause znamená, že Lisabonská smlouva s veškerou pravděpodobností nebude dovedena ke zdárnému konci v době vrcholného summitu v Bruselu 29. října, a lídři EU proto nemohou zahájit svou diskusi o tom, kdo získá nová vrcholná místa v Bruselu.

Konečně se nám podařilo proslavit...