„Návrh části senátorů na opětovné přezkoumání Lisabonské smlouvy Ústavním soudem zpochybňuje také soulad Římské smlouvy o založení EU s českým ústavním pořádkem. Stejně tak i soulad s Maastrichtskou smlouvou o hlubší integraci unie. Vyplývá to z textu návrhu, který Ústavní soud zveřejnil na svém webu,“ začíná text z dílny ČTK otištěný bohužel i dnešními Hospodářskými novinami.

Pravda je ale taková, že Lisabonská smlouva nestojí sama o sobě. Je to totiž jen text měnící předchozí smlouvy, tedy Římskou smlouvu (= Smlouva o založení Evropského společenství) a Maastrichtskou smlouvu (= Smlouva o EU). Proto cokoliv, co se týká Lisabonské smlouvy, musí se nutně dotýkat i těchto smluv.

Senátoři samozřejmě nenapadají původní znění Maastrichtské smlouvy ani Římské smlouvy. Senátoři zpochybnili jejich soulad s českým ústavním pořádkem VE ZNĚNÍ LISABONSKÉ SMLOUVY!!! Ještě jednou: Nejde o napadání zakládajících smluv EU, ale o změny, které v nich dělá Lisabon.  Jinak to z logiky věci udělat ani nešlo. Že prakticky všechna hlavní média podlehla této zavádějící zprávě, je jen smutné.

Navíc to jasně plyne z textu návrhu, který Ústavní soud zveřejnil na svém webu.

Jak vypadá Lisabon?

Článek 1

Smlouva o Evropské unii (= Maastrichtská smlouva) se mění v souladu s tímto článkem.


Článek 2

Smlouva o založení Evropského společenství (= Římská smlouva) se mění v souladu s tímto článkem.

1)

 

Název Smlouvy se nahrazuje tímto: „Smlouva o fungování Evropské unie“.