Tak ministr financí Eduard Janota si myslí, že vzít si mimořádnou dividenu z elektrárenského gigantu ČEZ je "populismus." Politici od Martina Kocourka (ODS) po Miroslava Kalouska (TOP09) se domnívají, že jde o nesystémové řešení. Také kolega Martin Jašmínský odsoudil myšlenku mimořádné dividendy v dnešním článku "Volební kasička ČEZ".

1. Samozřejmě, že jde do určité míry o nesystémové řešení, ale doba je taková nesystémová, že. Nám se to tak po čtyřiceti letech komunismu a složitých 90.letech nejeví, ale v západní Evropě se mluví o současné krizi jako o nejhorší za posledních 50-70 let. Průběh krize ve střední Evropě (s výjimkou Polska) je přitom povětšinou bolestivější než na Západě. Mimořádná doba si žádá mimořádná, jednorázová řešení.

2. ČEZ je obchodní firma, pro kterou musí být prioritou vytváření zisku. Ale zisku PRO SVÉ AKCIONÁŘE - to je ta podstatná maličkost. Vyčítá snad někdo rakouské Erste bank, že si vzala vloni z České spořitelny všechen zisk? Mateřská firma na to má svaté právo a nemusí ho vůbec zdůvodňovat. Ale pokud si někdo toto zdůvodnění žádá, budiž. Erste bank se ocitla na přelomu roku ve velkých problémech, stejně jako mnohé další rakouské kolegyně. V podobných "problémech" je nyní český stát. A v době prudkého propadu HDP přichází vláda s úsporným rozpočtem a zvyšuje daně, přitom je velmi pravděpodobné, že krize se tímto krokem prodlouží a prohloubí.

Mateřská firma Vodafone Europe sníží základní kapitál své české dcery o 17 miliard korun! Důvodem je přebytek provozního kapitálu. Vadí to snad někomu?

3. Je pravdou, že Jiří Paroubek dokáže zkarikovat každé racionální téma. Dávat "ze zisků ČEZ" peníze zrovna důchodcům je úplný nesmysl. Ceny potravin klesají, poklesnou ceny energií a plynu, mzdy se snižují. Proč by zrovna důchodci měli dostávat "peníze ze zisků ČEZ"? Dát v době mimořádné mimořádně miliardy korun ze zisků ČEZ na infrastrukturu, vědu a školství je ale správné. Snižovat například v této době platy učitelům je podle mne už úplný zločin.

4. ČEZ je de facto paralelní daňový úřad či ministerstvo energetiky (i když s hezkými a moderními domy, lepšími platy i odborníky a na české poměry slušnou korporátní kulturou). V době hluboké krize by měl ČEZ vrátit peníze do české ekonomiky, protože jeho zisky pocházejí z 80 procent z faktur a složenek českých subjektů a občanů.

5. Politici přitom tolerují ČEZ, který funguje spíše jako obří suverénní fond (sovereign wealth fund), který expanduje hlavně do ciziny a provádí různé akvizice na Balkáně, v Turecku apod. Normální suverénní fond ale alespoň diversifikuje svoje portfolio (část má ve zlatě, část v nemovitostech apod.) Jak diversifikuje ČEZ a co z toho lidé vlastně mají?

6. Na investice je v ČEZ peníze dost. I v době krize vytvoří ČEZ zisk ročně 50-60 miliard korun a přitom investuje okolo 40 miliard korun ročně. Gigantická poptávka po pěti jaderných reaktorech a dostavbu Temelína má být 500 miliard korun. Kdyby se stavělo deset let (rychleji to sotva půjde), ČEZ může investovat 50 miliard korun ročně, což zvládne bez problémů. A nezapomínejme, že ve firmě je 180 miliard korun nerozdělených zisků z minulých let.

Sepjetí politiky s ČEZ bude horší, když si stát z firmy peníze nevezme.