Součástí vládního „Janotova“ balíčku změn zákonů, které mají „vylepšit“ deficit rozpočtu na příští rok, je mimo jiné i plán na zvýšení daní z benzínu a nafty o jednu korunu. Toto opatření zdraží benzín, ale státnímu rozpočtu bohužel nic nepřinese.

Vyšší daň, nižší výběr

V České republice se prodává kolem 7,5 milionu tun benzínů a nafty, což státu jen na spotřební dani vynáší na 80 miliard korun (daň z Naturalu je 11,84 Kč na litr).

Vláda chce zvýšit spotřební daň o korunu a vybrat tak od řidičů o 7,5 miliardy korun více. Vláda ovšem zapomíná na daňovou konkurenci a tzv. Lafferův efekt, který je v případě benzínu u menších zemí velmi silný. Zdražíme-li naftu a benzín, budou řidiči tankovat v zahraničí a do státní kasy přiteče možná ještě méně korun než dosud. Existuje velká skupina řidičů, zejména kamionů, kteří při svých pravidelných jízdách budou tankovat v Polsku, na Slovensku nebo v Rakousku.

Jinými slovy, když vládní návrh projde, výnos daně z benzínu a nafty může být nakonec i nižší a rozpočtový deficit hlubší.

Zrušit biopaliva

Mám proto pro vládu návrh, jak daňový výnos zvýšit a cenu pro spotřebitele nesnížit:

Zrušte povinné přimíchávání biopaliv do benzínu a do nafty! Podle hloupého zákona  musí od letošního ledna nafta obsahovat 4,5% a benzín 3,5% biopaliv.

Biopaliva vyráběná převážně z řepky zdražují nejen naftu a benzín, ale také potraviny, protože se celosvětově více orné půdy používá k pěstování plodin na výrobu biopaliv a méně orné půdy se používá k pěstování plodin na výrobu potravin. Přimíchávání biopaliv tak nepřináší nikomu prospěch, kromě zájmové skupiny výrobců, zpracovatelů a přimíchávačů biopaliv.

Zrušení přimíchávání sníží cenu nafty a benzínu téměř o korunu, pak by zamýšlené zvýšení spotřební daně nezatížilo řidiče zvýšenou cenou a nezvýšilo cenu nad polskou či rakouskou úroveň, stát by si vybral 7,5 miliardy navíc a poklesly by ceny potravin.

Podobných regulací, které jen zdražují zboží a do státní kasy nic nepřináší, je v České republice mnoho. Dosud ale na ně žádná „reforma“ nesáhla. Jen se vždy šolíchá systém zaplevelený přerozdělováním a regulacemi všeho druhu.