V rychlé poznámce pro včerejší (úterní) Radiožurnál jsem napsal tohle:

Pokud sociální demokracie odhadla, že ústavní soud může zrušit i další termín voleb nebo pokud považovala za pravděpodobné, že volby čeká další odklad na prosinec nebo leden, pak se tím, že převzala iniciativu rozhodla ze svého pohledu či z pohledu svých partajních zájmů správně. Oproti konkurentům bude sociální demokracie vypadat jako nejméně zaskočená či dokonce jako někdo, komu nechybí sebevědomí a kdo má režii událostí ve vlastních rukou.

Jsou tu i důvody finanční. Přestože politické strany dostávají tučné příděly peněz ze státního rozpočtu, proč riskovat ztrátu desítek či stovek milionů když pořád hrozí odklad voleb. Kdo stopne náklady nejdřív - a ČSSD to udělala už před pár dny - nejvíce ušetří.

To jsou ty kupecké počty. Pak je tu ale politická strategie. ČSSD je určitě přesvědčena, že hospodářsko-sociální vývoj jí bude hrát do karet. Krize v Česku bude delší, leckdo dnes věští propad HDP i v příštím roce. Jisté je, že propouštění a sociální důsledky krize přicházejí oproti údajům o HDP se zpožděním. Zatím nebyl příliš viditelný vliv krize na preference, ale za tři čtvrtě roku bude velmi pravděpodobně všechno jinak.

Další podstatný moment je, že sociální demokracie se může pokoušet sázet na finanční únavu TOP09, která už vynaložila na kampaň obrovské prostředky, ale také na to, že Karel Schwarzenberg nebude mít na jaře už tolik energie, aby zopakoval předvolební smršť a kampaň srovnatelnou svou intenzitou s uplynulými měsíci. Navíc pocit jakési novoty a moment překvapení bude pryč. Jenže TOP09 se zatím nejeví jako konkurent sociální demokracie, ubírá podporu spíše ODS.

Nakonec možná Paroubek sází na to, že mohou vyjít najevo nějaké další skandály, chce oslabit Topolánka, stále věří, že případnou velkou koalici vytvoří s jiným předsedou ODS.

Zajímavé je, co udělá toto rozhodnutí sociální demokracie se spojenectvím Klaus-Paroubek. Hlava státu se přeci brala za předčasné volby jako lev! Jenže to Paroubek ještě před pár dny také. Dovedu si představit, že prezident Václav Klaus bez mrknutí oka změní názor, verbálně se postaví za regulérní termín voleb a nebude vyvolávat válku s Paroubkem.

Dnes bych doplnil ještě několik věcí.

1. První náznaky Klausovy reakce ukazují, že si jakoukoli ostrou kritiku Paroubka dobře rozmyslí. Dokonce se ČSSD zastal s tím, že volby „musí být nezpochybnitelné." Zatím to vypadá, že oba pánové budou všechno svádět na Ústavní soud, což ovšem bude hrát do karet Paroubkovi.

2. Paroubkova strategie je vystopovatelná (jestli bude z hlediska jeho mocenských cílů produktivní, teprve čas ukáže), já osobně vůbec nechápu ani taktiku, ani strategii Mirka Topolánka. Jaký má smysl vzdávat se poslaneckého mandátu? Chce vést kampaň mimo sněmovnu nebo proti sněmovně? Chce obrátit hněv lidu proti sněmovně? Co znamená jeho výrok, že jsou v parlamentu samí komunisté, postkomunisté a bývalí komunisté? Platí to i pro jeho partaj? Chce mít Topolánek čas na rodinu a malého syna? Chce se soustředit na kampaň Zima s Topolánkem, někde na lyžích?

Řekne-li nějaký politik, že uvažuje o odchodu z politiky, pak většinou platí, že v politice skončil. Každopádně se svým trucovitým vystupováním dostává přesně tam, kde ho chce Paroubek mít.

3. Řeči o tom, že si ČSSD přečetlo v noci nějakou překvapivou analýzu jsou samozřejmě nesmysl, nicméně odhad toho, že by volby mohly být znovu odloženy (Raninec nebo někdo takový by podal stížnost pozdě a soud by si mohl vzít čas na rozmyšlenou) se jeví jako docela opodstatněný.

4. To, že sociální důsledky krize přicházejí se zpožděním (a politické s ještě větším zpožděním) vidíme v Německu, kde SPD začíná stahovat náskok CDU. Kdyby se volby v Německu konaly o půl roku později, bylo by to pro levici taky výhodné.

5. Bude vládnout Fischerova vláda? Všechno závisí na schopnosti kooperace a dohody mezi ODS a ČSSD, v oblasti škrtů, zvýšení daní i obsazení ministerstev.

6. Listopadové volby (výročí roku 1989) by opravdu mohly být pro sociální demokracii nevýhodné. O tom, že šlo o jeden z argumentů nepochybuji.

7. Využít momentu překvapení je normální politická taktika, změnit názor také není nic trestného. Z hlediska obecné slušnosti měl ale Paroubek před tiskovou konferencí zvednout telefon a obvolat stranické lídry, se kterými se před tím dohodl na něčem jiném. Pokud tak neučinil, riskuje do budoucna svůj koaliční potenciál, protože důvěryhodnost je důležitý kapitál politika. V tomto ohledu každý sám svého štěstí strůjce.

8. Voliči jistě mohou Paroubkův názorový veletoč vytrestat, stejně jako ho mohou stále vytrestat za to, že svrhnul vládu nebo za to, že se jim nelíbí jeho populistické sliby. Paroubek si to ale vypočítal tak, že vytrestán nebude. Čas ukáže, jestli udělal z pohledu svého vlastního zájmu chybu nebo ne.