Najít vhodný termín pro volby, to je v Česku džob, který by nevzala ani Sibyla. To, co se teď v domácí politice děje, se prostě vyvěštit nedá. Křišťálová koule nenapoví, zda budou volby v říjnu, v listopadu, na Štědrý den, na Silvestra nebo třeba až v květnu nebo v červnu. V Česku to prostě neví nikdo. Možná tak mozek Jiřího Paroubka.

Politická scéna si teď láme hlavu nad tím, co ČSSD přeletělo přes nos; proč strana znenadání usoudila, že volby mají být v řádném termínu - podle odhadů by to mohl být poslední květnový víkend, tedy pátek 28. a sobota 29. května.

Možná je v tom prostě jen magie čísel. Jak známo 6. a 7. listopad se nehodil - prý kvůli asociaci s Velkou říjnovou socialistickou revolucí. Tak se tedy podívejme na ta další data. Vezměme si kupříkladu už původně navrhovaný termín 9. a 10. října, který svou stížností úspěšně torpédoval Miloš Melčák, respektive jeho právník Jan Kalvoda.

Zrovna devátý říjen by se ČSSD pranic nehodil. V pátek 9. října to totiž bude přesně rok, co v restauraci Monarch v Praze 1 zastřelil hoteliér Bohumír Ďuričko Václava Kočku mladšího. Oba muži se několik hodin před tím v téže restauraci zúčastnili autogramiády a křtu knihy předsedy ČSSD Jiřího Paroubka.

A co 6. a 7. listopad? Pro sociální demokraty zase trochu problém. Vždyť 6. listopadu 1945 se stal předsedou druhé poválečné vlády Zdeněk Fierlinger. Ano, ten Fierlinger, jehož jméno se pojí především se zradou sociálně-demokratické strany a s jejím „sloučením" s KSČ po komunistickém převratu v roce 1948.

O 7. listopadu už řeč byla - pro levici by v den voleb bylo poněkud netaktické připomínat, že zrovna v ten den roku 1917 ruští bolševici v čele s Vladimírem Iljičem Leninem svrhli prozatímní vládu Alexandra Kerenského a nastolili vládu sovětů. Čemuž se od té chvíle říká Velká říjnová socialistická revoluce.

A jaké historické konsekvence nabízí konec května - tedy nyní nejpravděpodobnější datum voleb? Kupodivu žádné, které by umožňovaly nepříjemné asociace spojené se současnou politikou ať už na levici či na pravici. Prostě - ideální čas pro nové volby.

Jedno výročí by se přeci jen našlo. Přesně 28. května roku 585 před naším letopočtem bylo prý zatmění Slunce. Předpověděl ho řecký filozof, matematik a astronom Thalés z Milétu a tento nebeský úkaz ukončil šest let trvající válku mezi Lýdií a Médií o nadvládu v Malé Asii. Válčící strany zatmění pochopily jako znamení osudu a uzavřely mír.

No, není to dokonalé datum pro příští volby?