Přesně před rokem se zhroutila banka Lehman brothers (LEB) a opravdu naplno se rozproudila krize, o které se říká, že je nejhorší za sedmdesát let. Necelý rok před pádem Lehman brothers zachránila britská vláda největšího poskytovatele hypoték Northern Rock, pár měsíců před pádem LEB byla zorganizována pomoc pro Bear Stearns a polovládní hypotéční giganty Fannie Mae and Freddie Mac. Pouhé dva dny po pádu Lehmanů americká vláda zachránila pojišťovací gigant AIG. Lehmanům ale pomoženo nebylo, vláda se pouze pokusila přimět další investiční banky jako Goldman Sachs a JP Morgan, aby Lehmany zachránily. Nepovedlo se. Stejně tak v nic nevyústila jednání mezi šéfem LEB Richardem Fuldem a korejskými a čínskými investory.

Pád Lehman Brothers nejen přinesl světový finanční systém na pokraj „roztání" (meltdown), ale rozbil také řadu posvátných tabu a odstartoval řetězec do té doby úplně nemyslitelných událostí. Od 15.září roku 2008 je svět zkrátka jiný než dřív.

1. Během pár týdnů zmizelo ze světa pyšné investiční bankovnictví jako samostatný obor. Všichni přeživší američtí obři (Goldman Sachs, J.P.Morgan, Morgan Stanley) požádali o registraci universálního bankovnictví. Investiční bankovnictví budou nadále praktikovat pouze jako jednu z činností. Na jedné straně proto, že pohltili některé komerční a retailové banky, pak proto, že bezpečněji se cítí ten, kdo disponuje sítí vkladů a nakonec proto, že pod křídly normální bankovní regulace se hrdé investiční banky najednou cítily bezpečněji.

2. Většina amerických bank se na určitou dobu ocitla zcela závislá na přímé vládní finanční pomoci a na injekcích a garancích centrální banky. Pojišťovna AIG byla znárodněna, stejně jako řada britských bank. Role státu v ekonomikách nebývale posílila a to nejen ve světě financí, ale i v průmyslu (pomoc vlád a řízené úpadky a restrukturalizace v automobilovém průmyslu). Na dlouhou dobu přestal fungovat mezibankovní trh a likviditu musely poskytovat vlády a centrální banky.

3. Svět začal prožívat dobu tzv. delevarigingu (odstraňování pákového efektu). Na nákup nemovitostí, dluhopisů a akcií se de facto přestaly poskytovat úvěry, resp. se jich poskytuje o polovinu méně než před rokem. Finanční veletoky se proměnily ve vyschlé potůčky a říčky.

4. De facto zhynul a zmizel vesmír stínového bankovnictví a nejrůznějších neregulovaných poskytovatelů finančních služeb. Celá finanční inovace se zasekla a její smysl je zpochybňován. Inovace se jako ve všech oborech časem vrátí, ale bude mít úplně jinou povahu.

5. Dodnes se diskutuje o tom, jak velká může být banka, která smí padnout a která už padnout nemůže. Mělo se Lehmanům pomoci? Třeba ano, ale jisté je, že někde se nakonec přestat muselo.

Z hlediska České republiky (např. IPB) je zajímavé, že i vlády a bankovní dohledy v Americe, Británii a Německu neměřily všem stejným metrem, protože to prostě nejde. Někomu bylo pomoženo, někdo byl nechán na holičkách, v dalších případech stát umožnil (či zorganizoval) převzetí jiným soukromým subjektem během několika hodin (J.P.Morgan Chase a Washington Mutual).