Když tak sleduji současnou vypjatou a vášnivou diskusi o daňové progresi, říkám si, jak je to - ostatně jako skoro se vším - v Česku ode zdi ke zdi. Buď poměrně důležitá věc vůbec nikoho nezajímá a nebo všechny zajímá skoro jenom tato jedna věc. Pamatuji si, jak jsem v 90.letech v x článcích pro Respekt upozorňoval na to, že se mi jeví jako zcela záhadné, že pro Čechy a české politiky není daňová progrese a hlavně její míra vůbec žádné téma. Zdálo se mi to paradoxní, protože v západním světě je nastavení daňových pásem tématem, na kterém se často vyhrávají nebo prohrávají volby.

Ale v tehdejší České republice a to ani na konci 90.let - nic. Na téma rozdílného názoru na daňovou progresi se nehádala ani levice s pravicí, ani ODA s ODS, nebylo to téma ani pro lidovce nebo vnitrostranické spory v ODS. Prostě úplné ticho po pěšině. Více než deset let u nás politici ODS nejprve nastavili a pak udržovali systém více daňových pásem, resp. ministr financí, protože ani poslance to nevzrušovalo. Teprve počátkem tohoto tisíciletí se ODS teprve chopila politického tématu rovné daně, především po té, co si politici všimli, že rovná daň v Pobaltí a pak i na Slovensku slaví (tehdy) úspěchy.

Nyní ODS a mnohá média varují před trestáním bohatých. K tématu se pro Hospodářské noviny vyjádřil i pořadatel honu Jiří Paroubek. Tvrdí, že zvýšená daň se bude platit pouze z dodatečného příjmu nad sto tisíc, ne z celé vydělané částky. A po odečtení paušálu na náklady se vlastně jedná o pár tisíc, takže nic dramatického. Zajímavé (to si vážně Paroubek myslí, že si někdo myslel, že těm, co vydělají sto tisíc vezme na dani polovinu vydělané částky?). Z tohoto pohledu se jeví reakce pravice poněkud přepjatá (skvělý článek o celém tématu napsal na ihned.cz Tomáš Richter).

Paroubkův článek má asi uklidnit podnikatele, manažery, ředitele, náměstky, dobře placené experty apod., zkrátka některé čtenáře ekonomického tisku. Potíž ale je, že předseda Paroubek mluví různě pro různé publikum. Koneckonců je o něm známo, že když mluví soukromě s bankéři a šéfy firem, říká jim, že se nemají čeho bát, že to je všechno jenom taková předvolební kampaň. Vtip je ovšem v tom, že sociální demokracie chce, aby si to ostatní voliči mysleli, že opravdu sebere lidem, kteří slušně vydělávají 45 procent (nebo kolik to teď říká) ze sta tisíc. Jak správně upozorňuje Richter, na dani z příjmu platíme pořád míň a opravdu bohatí ji platí jen když chtějí. Paroubkovi jde ale o to, aby si lidé, co málo vydělávají, mysleli před volbami opak.
...

Fotil politiky na jachtě opravdu Karel Randák nebo někdo od něj? Je také klidně možné, že bývalý zpravodajec jen umně zvyšuje svou cenu - podívejte, co dokáži zařídit. Pokud to ale dělá on, je to sice zajímavé, ale není to podstatné. Podstatné je, že politici obou velkých stran tráví dovolenou v ceně vysokých statisíc korun, na jachtách lobbistů. A to konkrétních lobbistů, kteří pracují pro konkrétní firmy. Takže je to důležité vědět.

Stejně tak se mi jeví méně důležité vědět, kdo vynesl nahrávku schůzky Weigl-Šlouf, protože podstatnější je informace o tom, že se schůzka uskutečnila. Z nějakého - vlastně nepříliš záhadného důvodu - si Mirek Topolánek vždycky myslí opak.
...

Podle Petra Macha vláda premiéra Jana Fischera šetřit neumí. Když ale pomineme šrotovné (to prezident vetoval a vláda ho neprotlačuje), navrhuje sám Mach pouhé škrty v řádech desítek milionů. Takže kdyby byl premiérem Mach, taky by to neuměl.
...

Očekávaná Béžová kniha americké centrální banky zdůrazňuje, že recese ztrácí na síle, dopady krize jsou už volnější. Zároveň upozorňuje na propad cen komerčních nemovitostí. Ano - volný pád ekonomiky skončil. Zdá se mi ale jako potíž to, že Fed nenaznačuje, co by mohlo být základem nějakého slušnějšího růstu v brzkém budoucnu.