Na webu Tony Cooksona This Young Economist probíhá právě hlasování o tom, kdo z dvojice ekonomů Paul Krugman a Greg Mankiw by vyhrál ve skutečném gladiátorském zápase. Motivací je stupňující se řevnivnost mezi dvěma pravděpodobně nejvlivnějšími americkými ekonomy.

Kdo je lepší gladiátor?

Paul Krugman, který vloni získal Nobelovu cenu a je profesorem na Princeton University, je sloupkařem New York Times a pilně ve svém blogu zesměšňuje americké konzervativce. Greg Mankiw, zatím bez Nobelovky, je profesorem na Harvardu a jeho blog Random Observations pravidelně vítězí ve čtenosti všech ekonomických blogů. 

Krugman a Mankiw poslední dobou nesouhlasí prakticky ve všem, ale nejbojovnější je debata o stále diskutované reformě zdravotnictví. Paul Krugman je v americkém kontextu jasně na levici - prosazoval systém jediného plátce zdravotních nákladů, nyní je alespoň pro silný veřejný program (takovou americkou VZP...). Proklik výše vede na jeho článek v NYT, kde argumentuje, že soukromé firmy nemohou vyřešit problém zdravotnictví, protože lidé jim nevěří (a nevěří jim, protože soukromé firmy chtějí na poskytování zdravotní péče vydělat). Mankiw (také v prokliku) tento názor ihned napadl a diví se, proč by tedy lidé měli věřit vládě, zvláště pokud vládu v nejméně polovině případů sestavují - podle Krugmana - stupidní Republikáni.

Debata je to často nepříjemně osobní (kdo by měl radost z toho, že již odpoledne jeho ranní komentář rozstřílí napadrť kolega?). Pro čtenáře je ale přínosná, především rychlostí a břitkostí - ani jeden z ekonomů se neschovává, mluví za sebe a snaží se argumenty sdělit co nejjasněji. Sami můžete v hlasování projevit Váš názor, kdo z nich je přesvědčivější. V sobotu večer vedl jasně Mankiw s 80% hlasů. Škoda, že v Česku takovou dvojici nemáme...