Při sledování zasedání Rady ČT a její volby (staro)nového generálního ředitele jsem si připadala jako při sledování hodně vtipného sitcomu. Jeho hrdiny je rodina Radních, poněkud nesourodá skupinka individuí v nepadnoucích oblecích a kostýmcích. Místo maminky mají kypře mateřskou Danu Makrlíkovou - kdybyste nevěděli, odkud je vám povědomá, tak z Přemkova Receptáře, ostatně Přemek Podlaha by se v Radě ČT rozhodně neztratil a já se jen celou dobu těšila, až paní Dana sdělí nějaký pěkný návod na výrobu kompostiště. Místo barmanky Simony tu vše ostrým zrakem sleduje protikomunistický aktivista Šinágl, který nejde daleko pro nějaký ten ostrý výkřik (než je umlčen koláčkem).

A místo Ozzáka trůní uprostřed obýváku přímo před zmatenými akvarijními rybičkami v zašlém akváriu hřmotně majestátní koulařka Helena Fibingerová v nepadnoucím kostýmku, s chřestícím zlatým řetězem na vysvalené paži a místo Ozzákova lahváče drží v ruce vždy připravenou zásobu koláčků zabalených v podobně chřestícím celofánu. Ty rozděluje spravedlivě mezi své příznivce i odpůrce, nepochybuji, že svůj pytlík dostal i sám Jiří Janeček. Své sympatie k němu ostatně Fibingerová nadšeně vyjadřovala v průběhu volby i mimicky a pantomimicky - její scéna nadšení nad dvanácti hlasy pro Janečka v první volbě asi zastíní i taneční kreace Jiřího Paroubka při úniku před vejci. Komparz tvořili nevěřícně se tvářící novináři a koncesionáři, kteří celou dobu přemýšleli, jestli náhodou své koncesionářské poplatky místo tohoto představení nemají hodit někam na smetiště. A Jiří Janeček (role milovaného synka?) se jen vědoucně usmíval pod fousy, jako by zdálky slyšel nějaké ty přidané smíchy, které by každý správný sitcom měl mít, aby zmatené diváky ujistil, kdy byl řečen nějaký obzvlášť vypečený vtip.

Ano, bylo to krásné, bylo to vtipné a jako námět na sitcom výjimečně vhodné - a kdyby ho vysílala přímo Česká televize, možná by se dočkala konečně i nějaké pochvaly za svou programovou nabídku. Než se podaří sitcom prosadit, stačilo by prozatímně Helenu Fibingerovou uklidit do jiné vhodné role - což takhle pekařka v nějakém kulinářském pořadu? S Jiřím Babicou by tvořila jistě nezapomenutelný pár a pro Českou televizi by tato ztráta byla spíš výhrou.

Může být ještě hůř?