Od chvíle, kdy organizátoři karlovarského festivalu oznámili návštěvu slavného amerického herce Johna Malkoviche,  nemohla většina novinářů do čtvrtka 9. července ani dospat. Jeden z nejtalentovanějších herců současnosti (a to bez jakékoliv nadsázky) na festival dorazil už včera, ovšem až dnes měl v Karlových Varech velkou tiskovou konferenci.

Zájem byl samozřejmě obrovský, v malém konferenčním sále hotelu Thermal se už dlouho před druhou hodinou odpolední tísnili novináři nejen z Česka a ze Slovenska, ale i kolegové z Norska, Německa, Velké Británie, nebo ze zámoří: mimo jiné z listů Variety a Los Angeles Times. Není divu, Malkovich nepatří zrovna k hercům, kteří rozhovory rozdávají na potkání a denně se usmívají z prvních stran.

I ve Varech John Malkovich (který má i v pětapadesáti letech neuvěřitelné charizma, kterým před dvaceti lety okouzloval coby Valmont ve Frearsových Nebezpečných známostech) potvrdil svou pověst tichého introverta, který však vstřícně odpoví na jakoukoliv otázku. Čekání na Johna Malkoviche (my, co jsme chtěli obsadit místa co nejblíže ke slavnému herci, jsme je zaujali čtyřicet minut předem) se vyplatilo. Malkovich ve světlém "lázeňském" obleku dorazil s úsměvem a dobrou náladou.

První otázky (tiskovka se nesla v hollywoodském stylu, namísto obvyklého úvodu se rovnou dostalo na otázky novinářů) se točily okolo filmu Tanečník seshora, který tu Malkovich osobně uvede  - v rámci "vlastní" sekce Pocta Johnu Malkovichovi. Snímek s kriminální zápletkou a Javierem Bardemem v hlavní roli je zároveň režijním debutem tohoto slavného herce. "Líbila se mi atmosféra tohoto filmu, i ten příběh," popsal Malkovich příběh policejního detektiva Rejase, který pátrá po původcích brutálních teroristických útoků v Jižní Americe.

Došlo i na jeho starší filmy, například na letošní hit klubových kin, snímek Po přečtení spalte. "Všichni jsme tam byli trochu za blázny, takže jsme si práci na place samozřejmě hodně užili, bratři Coenové jsou navíc brilantní a nesmírně talentovaní," uvedl herec.

Malkovich navíc znovu potvrdil, že patří k nejvzdělanějším hollywoodským hercům - i proto, že Evropě trvale žije, zajímá se o dějiny evropských zemí a zdejší literaturu a film. "Snad čtyřicet svých filmů jsem natočil v Evropě, některé i přímo v České republice, a jsem za to rád, v USA jsou lidé velmi často izolovaní od ostatních kultur. A ta evropská je přitom tak bohatá." Neopomněl ani zmínit svůj vstřícný vztah k Václavu Havlovi. "Myslím, že je to neuvěřitelně moudrý člověk, na kterého můžete být hrdí. Sám sem četl řadu jeho her, včetně té poslední, Odcházení, která mě velmi zaujala," uvedl Malkovich, který sám dlouhá desetiletí působí i jako divadelní režisér a herec. S Havlem má Malkovich ostatně v plánu se opět setkat. Nebude to poprvé - v Praze byl i na jedné z jeho inaugurací.

Ještě ve čtvrtek večer jej pak ve Varech čeká Masterclass s fanoušky - v prostorách Lázní 1 bude herec v rámci "tvůrčích dílen" debatovat o svých starších filmech, chystaných projektech i dalších tématech. "Karlovarský festival se mi velmi líbí. Nejen zdejší atmosférou, ale také brilantní organizací a pečlivě a zajímavě sestaveným filmovým programem. Myslím, že filmu docela rozumím, zdejší katalog jsem si pečlivě prostudoval a celá řada titulů mě velice zaujala. Je vidět, že v Karlových Varech je film na prvním místě," dodal John Malkovich.