Spojené státy právě zažívají velmi neobvyklou věc. V dohledovém výboru kongresu je „grilován" šéf tamější centrální banky Ben Bernanke a musí čelit velmi nepříjemným otázkám. Nikoli však kvůli měnové politice - to je v Americe běžné - ale kvůli úloze centrální banky ve věci nuceného spojení investiční banky Merrill Lynch a banky Bank of America. Američtí legislativci, kteří se tváří velmi nahněvaně, se tedy zajímají o tu část náplně práce Fedu, která se týká výkonu (či vymáhání) regulace v praxi. Mnohým kongresmanům se zdá, že Fed překročil svoje pravomoci, použil nevybíravé a nelegální metody (snad dokonce vyhrožoval), když nutil management Bank of America k tomu, aby se spojil s Merrill Lynch. Kongresmani mají k dispozici stovky zabavených mailů z útrob centrální banky.

To nám něco připomíná: také v kauze konce IPB a spojení IPB a ČSOB sehrály ČNB a ministerstvo financí důležitou úlohu a podobně jako v USA to část politické scény rozzuřilo do běla. Je tu i jedna paralela s povodní, která se právě v tuto chvíli docela hodí. Podobně jako rychlá velká voda, vyžaduje útok na banku (a hrozba destabilizace celého bankovního sektoru) rázné řešení a ze strany regulátorů odvahu balancovat na hraně zákona. Není to zkrátka práce pro „předpodělané" úředníky.

Ben Bernanke ve čtvrtek v kongresu mimo jiné pravil: „pokud někdo činí rozhodnutí, která vedou k nezdaru společnosti a k záchraně této společnosti vládou, měl by nést následky." Jako bychom se přenesli do roku 2000. Bylo přece zřejmé, že IPB si přála pomoc ze strany vlády, ale vláda a centrální banky ji nechtěli těm, co přivedli banku „zu grunt", poskytnout.

Rozzuřenými politiky, kterým (a jejich kamarádům) někdo šlápnul na kuří oko, ale veškerá podobnost končí. Amerika má tradici otevřenosti a transparentnosti. Vše se probírá veřejnosti na očích, zatímco Kalouskova komise pro IPB jednala za zavřenými dveřmi.

Stejně ale není to, co se děje, pro Fed vůbec špatné. Praní špinavého prádla z útrob instituce může poškodit důvěru v to nejdůležitější co Fed dělá a to je měnová politika. A hrozba dalších podobných výslechů je patrně také jedním z důvodů, proč se americký prezident Barack Obama nakonec rozhodl nevytvořit jednotného finančního a bankovního regulátora pod střechou Fed. Takového dohlížitele v Česku již pár let máme, zatím ale neprošel testem krize, resp. ještě nebyl nucen činit problematická, bolestná či kontroverzní rozhodnutí, která mohou vášnivě rozdělit společnost.