V polovině června, kdy v Americe končí školní rok i pro základní školy a začínají tři pekelné (pro rodiče) měsíce prázdnin, jsme přijeli do Prahy. Dokončit školní rok tady a také se znovu, alespoň na krátko, "zapojit do procesu". Takže jsem měl tu čest být na státnicích ekonomů z IES FSV UK, podle mého názoru naší jasně nejlepší ekonomické vysoké školy (CERGE je post-graduální centrum). Zkoušky proběhly hladce, studenti byli připravení a věděli toho mnohdy více než já :-).

Všiml jsem si ale jednoho rozdílu oproti americkým školám (předpokládám, že Georgetown je v tomto typický). Závěrečné práce v Česku (diplomky) jsou vesměs hrozně dlouhé a upovídané. Sto stránek není výjimkou - kdo to opravdu je schopen přečíst? Studenti většinou stejně stráví 40 stran "popisem", kde demonstrují, co všechno přečetli a popisují vývoj všeho možného. Většinou až v poslední kapitole se pak člověk dozví, co vlastně student chce říci, na co přišel a jaký je jeho pohled na dané téma.

Na Georgetownu byly práce kratší - maximálně 30 stran, většinou jen lehce nad 20. Studenti byli vedeni k tomu, aby práce vypadala jako normální článek do časopisu, tedy aby se soustředili na jejich vlastní příspěvek k tématu a aby neunavovali čtenáře přehledem všech možných klasifikací a definic.

Na jednu stranu to vypadá jako detail - u nás prostě pořád trpíme na C&K tradice, že pořádné dílo má být dlouhé a tlusté (ostatně, v Německu je to ještě horší). Na druhou stranu, forma někdy je důležitá, obzvláště pokud si začne podrobovovat obsah. Diskuse 25 stránek je mnohem koncentrovanější, studenti jsou nuceni vyjadřovat se přesně, stručně. Naproti tomu při diskusi sto stránkové ságy se člověk lehko ztratí a celá debata je vágnější.

Takže bych se přimlouval za to, aby na českých vysokých školách zmizely explicitní či implicitní požadavky na minimální délku diplomové či bakalářské práce a aby se celý proces zaměřil na to, naučit studenty sdělit své nápady a myšlenky stručnou a jasnou formou svým kolegům a učitelům. (Pro příklad, jak může dobrý úmysl vést k totální byrokratizaci klikněte na proklik vedoucí na VŠE.)