Podle prvních neoficiálních výsledků z eurovoleb v okolních státech se zdá, že odpůrci Lisabonské smlouvy a postmoderní ideologie europeismu mírně posilují svoje pozice. Dokud mi pokročilý čas nepřivře víčka, pokusím se jejich průběžně zveřeňovaná vítězství a prohry komentovat a upozorňovat na zajímavé komentáře jiných autorů.

22:00

Začnu blogem Le Salon Beige, kde vyšel úryvek z rozhovoru pro Famille Chrétienne známého francouzského tradicionalisty a předsedy Hnutí pro Francii (MPF), kandidujícího v eurovolbách za hnutí Libertas, Phillipe de Villiersa. Komentuje v něm ochotu prezidenta Sarkozyho integrovat do francouzské společnosti hodnoty islámu v předtuše všeobecné islamizace Evropy v průběhu následujících desetiletích. Potěšilo mne, že na rozdíl od v eurovolbách úspěšného euroskeptika a antiislamisty Geerta Wilderse se odvažuje kritizovat nejen islám, ale především evropské socialisty a liberály, kteří svojí podporou potratů a homosexuality přivedli postkřesťanskou Evropu do fatální demografické pasti.

Někteří francoužští komentátoři tvrdí, že si P. de Villiers možnost úspěchu v eurovolbách zkomplikoval aliancí se stranou nepříliš oblíbeného Fréderica Nihouse. Přesto EUObserver hlásí, že hnutí Libertas ve Francii dosáhlo mety 5%. Pokud platí, že Národní fronta, vedená dcerou Jean Marie le Pena Marine, získala téměř 7%, mohly by obě formace v EP táhnout za společný pravicový provaz.

+ + + + + +  

Podle agentury AP získala radikálně pravicová maďarská strana Jobbik (Hnutí za lepší Maďarsko) 3 eurokřesla (14.77%). A Fidesz má přes 50%! Brutální výprask vládních socialistů...

+ + + + + +

22:45

Podle prvních odhadů volebního výsledku Libertas v Polsku je na místě pochybnost o zralosti úsudku Declana Ganleyho, když svoje politické působení v Polsku spojil se jménem Lecha Walesy. To mu nemohl někdo soudnější poradit, že v řadách Ligy polských rodin, tvořících značnou část kandidátky Libertas, to vyvolá revoltu, po které bude nutně následovat Bolkovo adieu?

+ + + + + +

23:00

Po sečtení 16% okrsků v České republice se z protilisabonských formací nejlépe daří Janě Bobošíkové. Volební výsledek Suverenity se blíží 5%. Jistě se vyrojí komentáře, poukazující na neschopnost či neochotu euroskeptických uskupení utvořit společnou volební platformu. Tomuto tématu se budu věnovat v některém z budoucích příspěvků.

+ + + + + +

23:15

 

Zatímco Libertas ve Velké Británii nejspíš míří k volebnímu debaklu, výrazně posilují pozice výrazně eurokritické UKIP (15%). Sčítání hlasů je však teprve v počátečních fázích.

 

+ + + + + +

Je potvrzeno, že jedno z křesel v EP zaujme zástupce Britské národní strany. Její předseda Nick Griffin zvěstuje, že to zásadním způsobem změní britskou politiku.

+ + + + + +

23:50

Declan Ganley, vůdce Libertasu, nejspíš neuspěl ani v samotném Irsku. Umístil se až na čtvrtém místě a jeho tažení na Brusel tak končí v troskách. Podle Irish Times prý zvažuje napadnout výsledky voleb a žádat o přepočítání hlasů, nicméně již nyní je zřejmé, že projekt panevropské protilisabonské platformy končí neúspěchem. To není dobrá předzvěst ani pro výsledek podzimního referenda o Lisabonské smlouvě, navzdory propadáku vládnoucí strany Fianna Fáil a jejího předsedy Briana Cowena.

+ + + + + +

23:58

 

Jana Bobošíková ohlašuje účast v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny a stěžuje si na roztříštěnost české eurokritické scény. Momentálně se nezdá, že by Suverenita mohla překročit hranici 5%. Strana svobodných občanů, za které jsem měl tu čest kandidovat, dosahuje aktuálně 1,2%, Libertas je pod 1%. Dělnická strana, kompromitovaná přítomností neonacistů, se nejspíš může těšit na finanční příspěvek za volební hlasy, neboť těsně překračuje hranici 1%. Mediálně protěžovaná Národní strana jako obvykle zůstává na chvostu soutěžících stran. Nejvyšší čas tyto dvě politické strany zakázat, neboť jak je zřejmé, jejich rostoucí popularita neklamně přeznamenává blížící se státní převrat :-)

+ + + + + +

0:30

Je sečteno 90% českých volebních okrsků a zajímají mne preferenční hlasy u Strany svobodných občanů. Za pozornost stojí skutečnost, že čtvrtým nejúspěšnějším kandidátem z 27 je Petr Bahník, jenž není ani členem strany, ale bývalým předsedou Práva a spravedlnost, dnes nestraníkem. Také dva nejúspěšnější, tj. Jiří Payne a Benjamin Kuras, nepatří mezi členy liberálně laděného křídla ve straně. Zajímavé poselství pro vedení strany a její stoupence!

+ + + + + +

0:45

Víčka se klíží, neočekávám již žádné prudké prudké zvraty a proto se loučím s konstatováním, že v České republice euroskeptici neuspěli. Jak vedení nově vzniklých stran tento zjevný neúspěch vyhodnotí? Kdo bude označen za viníka? Povede to k jejich větší spolupráci až integraci nebo k ještě urputnějšímu zápasu mezi jejími protagonisty?

Loučím se ilustrací Petra Bahníka a přeji všem dobrou noc.