Jiří Paroubek Facebook nemá a dobře dělá - podpora ČSSD je na českém Facebooku nízká úměrně mládí většiny uživatelů. Na Facebooku se ale činí jiní politici i další aspiranti na funkce v Evropském parlamentu. Dle odhadu inzertní aplikace je na Facebooku přes 770 tisíc Čechů. To je velmi slušné číslo, dle některých odhadů už stoupá počet Čechů na Facebooku k milionu. A tak není divu, že volby sice vypuknou až v pátek, na Facebooku ale běží už teď.

Zvláště před volbami se z původně přátelské bezstarostné komunitní sítě stává boxerský ring. Dnes jsem se na zdi, tedy hlavní profilové stránce jednoho ze svých přátel do krve pohádala s jeho známým proto, že jsem onomu příteli vyčítala, že se chystá volit stranu Suverenita vedenou Janou Bobošíkovou. Několikrát týdně jsem bombardována novými a novými sebepropagačními statusy Edvarda Kožušníka (ODS, 1249 přátel) či žádostmi různých protiparoubkovských skupin o podporu.

Právě Jiří Paroubek je hlavním antihrdinou uživatelů Facebooku. Pětapadesátitisícová skupina „Vejce pro Paroubka v každém městě" už je sice zavřená, k dispozici jsou ale skupiny „Půjdu k volbám, aby nevyhrál Paroubek s komunisty" (28 tisíc členů), „Anti Paroubek" (5700 členů), případně „Paroubek je vypatlanej debil!" (17 tisíc členů). Dnes se objevila nová počítačová hra Paroubegg s podtitulem "Hrajte a běžte volit", která doplnila početné fotogalerie z Paroubkových mítinků.

Volební preference uživatelů Facebooku odpovídají tomu, že jsou to spíše mladší lidé, kteří sympatizují hlavně s ODS, Stranou zelených a podobně. Ukazatelem voličské skladby uživatelů Facebooku byla i aplikace Volební průzkum, která ale byla právě dnes v noci zastavena „kvůli zákazu volebních průzkumů tři dny před volbami." Do té doby v ní hlasovalo 11 500 uživatelů Facebooku, z nichž 57 procent hlasovalo pro ODS, 5 procent pro ČSSD a 4,94 procenta pro Stranu Zelených. Lze se ale domnívat, že anketa byla zmanipulovaná, na její 4. místo se například vyšvihli radikální nacionalisté z Dělnické strany. KSČM skončila až na 21. místě s 0,70 procenta hlasů.

Většina profilů politiků je otevřená, tj. nemohou si je prohlížet jen jejich přátelé a příznivci, ale i ti ostatní. A tak vím, že nadšeně se svými příznivci na Facebooku diskutují třeba Kateřina Jacques (676 přátel) či Jana Hybášková (184 přátel). Své stránky tu sice mají i Jiří Paroubek nebo třeba Miroslav Ransdorf, ale jde na první pohled o stránky fiktivní, založené recesisty - mezi přáteli Miroslava Ransdorfa se tak skví (taktéž fiktivní) Karel Gott.

Právě vstřícnost kandidujících na Facebooku podle mne vnímají uživatelé Facebooku pozitivně - jako ukazatel jejich otevřenosti a ochoty naslouchat. Kandidující si dobře uvědomují, že Facebook má čím dál větší moc, velkou vajíčkovou aféru nastartoval do masivních rozměrů a uživatelé tu s nadšením vyjadřují podporu svým stranám - a osobní doporučení od někoho, koho znáte a máte ho rádi, je přece nejlepší doporučení. Teď ještě zbývá ten masivní virtuální zájem o volby do Evropského parlamentu přenést i do reality a zamířit v pátek k urnám - aby se poté na Facebooku mohly rozvinout další vášnivé diskuze o jejich výsledcích.