Vážně. Nadpis ani text není myšlen úplně ironicky.

Weby se pyšní zprávou  „Prioritou ČSSD pro kampaň před pozimními volbami bude 13. důchod", diskutující si znechuceně uuplivují - ale oranžový boss zaslouží místo rajčat a pukavců potlesk.

Proč?

1) Odvrací pozornost od nesmyslných vajec k smysluplným slibům.

2) Odvrací pozornost od zbytečných a aktuálních voleb do europarlamentu k pět měsíců vzdáleným volbám sněmovním.

3) Slibuje „třináctý důchod", čímž evokuje cca osmiprocentní roční zvýšení plateb seniorům. V normální zemi bychom jistě řekli, že Jiří Paroubek je finanční zločinec.

Vzhledem k poklesu cen jsou důchodci jedinou skupinou, která nebude krizí ohrožena  - ohrožení jsou ti, kteří přijdou o plat, prémie a hlavně práci jako takovou.

Už teď je schodek hluboký jak Mariánský příkop, jakékoli další výdaje jej pouze prohloubí. Na důchody ročně odejde okolo tří set miliard, třináctý důchod by znamenal víc jak dvacet miliard navíc.

Proč je tedy Paroubek génius?

Navzdory všemu nechce zruinovat státní kasu. Z nepřeberné hromady socialistických dávek a přilepšení si vybral jen jedno zrnko - a v podstatě malinké. Heslo „třináctý důchod" ve skutečnosti znamená jen mimořádnou výplatu dividendy ČEZ v prospěch starobních důchodců.

Ten slogan je marketingově skvělý, přitom ale Paroubka v případě vítězství téměř nic nestojí. Peníze ČEZu jde jistě využít rozumněji, ale my, kdo pamatujeme zrůdnosti jako pastelkovné, jsme tou skromností nadšeni. Zcela vážně hrozilo, že ČSSD o5 rozjede své kolečko: 30-60 tisíc za porod, dvojnásobná mateřská, státem placené alimenty, vyšší důchody i minimální mzda...

Ano, Paroubek stále chystá nesmyslné pětimilardové rozhazování.
Ano, kdyby s tím přišel Kalousek či Nečas, dostali by příšerně po čuni.
Ale na Paroubka nemůžeme brát normální měřítka.

Pane předsedo: Nevím zda je to pochvala nebo urážka.
Nevím ani, zda Vám třináctý důchod vyhraje volby.
Přesto Vám patří medaile za zcela neparoubkovskou střídmost.