Americký politický systém se vyznačuje velmi rozvinutým balancováním pravomocí mezi exekutivou (prezident), legislativou (Kongres) a soudní mocí. Dojde-li ovšem ke konfliktu, soudní moc má poslední slovo - Nejvyšší soud může rušit zákony a může měnit rozhodnutí prezidenta. Navíc jedině soudci Nejvyššího soudu mají svoji funkci doživotně, nic a nikdo je nemůže odvolat.

V současném Nejvyšším soudu je jeden soudce jmenovaný ještě prezidentem Fordem v roce 1975, dva soudci jmenovaní prezidentem Reaganem v 80. letech minulého století, dva soudci jmenovaní starším prezidentem Bushem (jeden z nich se letos rozhodl rezignovat), dva "Clintonovi" soudci a dva jmenovaní posledním prezidentem GW Bushem. Jde tedy o průřez americké politiky a jejího odraz v pojetí práva za posledních 30 let. Proto je obsazení místa soudce Nejvyššího soudu tak důležité a proto se tak napjatě očekávalo, jak se se svojí první přiležitostí jmenovat soudce Nejvyššího soudu vyrovná prezident Obama.

Soudkyně Sotomayor

Rozhodnutí prezidenta Obamy jmenovat na uvolněné místo Soniu Sotomayor je odvážné a vzbudí kontroverze. Sotomayor je soudkyně odvolacího soudu v New Yorku a má za sebou hvězdnou dráhu: dcera imigranta z Portorika vyrostla v Bronxu a získala titul na Princetonu a Yale, dvou z nejprestižnějších (a také nejsvobodomyslnějších) univerzit na východním pobřeží USA. Pokud bude Kongresem potvrzena, stane se Sotomayor třetí ženou zasednuvší u Nejvyššího soudu a první zastupkyní velké hispánské komunity v USA. Není pochyby, že i tyto faktory přispěly k rozhodnutí prezidenta Obamy Sotomayor nominovat.

Právní názory kandidátky Nejvyššího soudu budou podrobené detailnímu zkoumání, ale už teď je jasné, že republikáni budou její nominaci komplikovat. Sotomayor byla sice poprvé jmenována soudkyní prezidentem Bushem starším a ve svém vystoupení v Kongresu se postavila proti "kreativní interpretaci ústavy", což je washingtonský kód pro rozšiřování ústavy tak, aby umožňovala uzákonění moderních občanských práv (například sňatku homosexuálních partnerů).

Ve svém soudní rozhodování se však Sotomayor nebála ústavu interpretovat. Nejznámější je případ, kdy podpořila rozhodnutí města New Haven, které zrušilo testy pro hasiče, kteří chtěli být povýšeni, protože v testech neuspěl jediný nebělošský hasič. Právě toto rozhodnutí se teď dostalo až před Nejvyšší soud, protože bílí hasiči protestují, že byla poškozena jejich práva. Dole je také připojeno krátké video, kde Sotomayor "přiznává", že odvolací soudy tvoří politiku. Toto "přiznání" se jí ve slyšení v Kongresu mnohokrát vrátí a bude ji komplikovat jmenování.

Lehce bizarní, ale alespoň Američané budou mít příležitost zjistit, kdo bude příštích 20, nebo možná 30 let ovlivňovat jejich životy.