Některé vtipy přežívají bez ohledu na změny hranic i režimů. Třeba ty o policistech jsou věčné. Většinou jsou v nich muži v uniformě vykreslováni jako osoby mdlého rozumu ve stylu : „JZD Slušovice sbírá prázdné makovice". To u letitého vtipu o tom, jak se v okolí Slušovic záhadně vytrácejí tehdy ještě příslušníci Veřejné bezpečnosti.

V každé profesi najdeme lidi bystré, méně bystré a tupé. Nestává se ale často, aby odcházející šéf
o svých podřízených, s nimiž několik let - chtě nechtě - spolupracoval, mluvil jako o absolutních pitomcích či idiotech. Bývalý ministr vnitra Ivan Langer to udělal.

V České televizi před časem doslova prohlásil, že: „Někteří policejní funkcionáři jsou buď absolutní pitomci, nebo lidé, kteří se dosud ještě nestačili sžít s novými ekonomickými podmínkami a potom šíří svoji idiocii."

Pro úplnost dodejme, že těmito slovy reagoval na otázku, co si myslí o extrémním šetření u policie, jehož důsledkem údajně je, že policisté šetří každý litr benzínu a nadřízení je proto nutí chodit častěji pěšky.

Na procházce městem není samozřejmě nic špatného. Jen ať jsou policisté v ulicích vidět. I když pravidlem bohužel bývá, že když se opravdu děje něco vážného, policista je v nedohlednu. Pokud by měl ale na pěší výlety chodit třeba kriminalista vyšetřující vraždu, byly bychom v hlavním městě Absurdistánu.

Podle Langera však policii peníze nechybějí a jde o pochybení některých policejních manažerů, kteří
s přidělenými penězi neumějí zacházet.

Exministr vnitra a policejní manažeři, bez ohledu na to, kde je pravda, nám tímto předkládají chmurný obraz naší policie. Je to jako mít na výběr mezi blbým a blbějším.

Opravdu jsou někteří policejní funkcionáři absolutní pitomci? Jak pak z toho vycházejí ti, kteří je na jejich funkce jmenovali? Nedostaneme se takhle náhodou krok za krokem až k Policejnímu prezidentovi a následně k ministrovi vnitra, který jej jmenuje? A co jejich podřízení? Je-li na vrcholu pyramidy pitomec, kdo tvoří její základnu?

A naopak. Skutečně policejní šéfové neumějí zacházet se svěřenými penězi? Nebo někde peníze vážně chybějí a na policii pak kvůli chybějícím litrům v nádrži nebude spoleh? Žádná z těchto otázek není pro daňového poplatníka právě povzbudivá.

Exministrova prostořekost může mít i jeden nevítaný dopad. Policii pořád chybí do plného stavu stovky lidí. Opakovaně proto pořádá náborovou kampaň, láká slibuje. Kdo by se ale nechal zlákat na místo, kde o něm ministr vnitra, a je jedno jestli minulý či bývalý, bude říkat, že je pitomec, který kolem sebe šíří svou idiocii?

"Policisté nejsou žádní blbové," namítal Langerovi nový ministr vnitra Martin Pecina. Podle něj možná jen nejsou policejní manažeři řádně proškoleni a je třeba s nimi mít větší trpělivost. Obávám se, že veřejnost trpělivost dávno ztratila - s ministry vnitra i s řádně neproškolenou policií. A na všechny už plošně aplikuje vyčpělý fórek o prázdných makovicích.

 

 

(odvysíláno jako Glosa Rádia Česko)