Hlavní ideou nové strany Miroslava Kalouska (má se snad jmenovat TOP 09) je „nezadlužování budoucnosti". A nový ministr financí Eduard Janota odhaduje, že bude rád, když schodek rozpočtu v příštím roce dosáhne 170 miliard korun, každopádně se bude pohybovat mezi 150 až 200 miliardami.

Jak spolu tyhle dvě zprávy souvisí? Velmi úzce. Jednou z příčin vysokého schodku v příštím roce je vysoký schodek v letošním roce. A kdo je za vysoký schodek v letošním roce zodpovědný? Pochopitelně, že především bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Vláda, ve které seděl, postavila rozpočet na naprosto zcestném odhadu růstu ve výši 4,8 procenta. Ve skutečnosti dosáhneme něčeho podobného, ale se záporným znaménkem.

Diskrepance mezi schváleným rozpočtem a realitou zažívá většina evropským zemí. V případě České republiky je ale rozdíl tak velký proto, že s unikátní arogancí zlehčovala krizi, tvrdila, že jsme před ní chráněni a ještě dosti nabubřele poučovala Evropu a svět. Sám Kalousek podle Mirka Topolánka „zachránce kapitalismu v Evropě" v tomhle vynikal nejvíc.

Dnes se to s dluhy a schodky má tak, že finance bude muset držet na uzdě každá příští vláda, i kdyby v ní třeba seděli proslulí Marťani. Existuje snad někdo, kdo chce ve vládě způsobit státní bankrot a úplné zhroucení a proboření státní pokladny? Podle mne nikoli, protože s bankrotáři by voliči vyrazili dveře a to možná i fyzicky. Takže šetřit a škrtat nakonec bude i Paroubkova sociální demokracie, možná bude nakonec nucena změnit i zákony o mandatorních výdajích. Zároveň ale platí, že demagogie, kterou ČSSD před volbami předvádí, je zcela odpudivá a nebývale cynická. V rámci svobodné politické soutěže se ale nabízí i příležitost pro opozici. Lze upozorňovat na to, že sociální demokracie lže a nic z jistot, které slibuje, nebude moci plnit. Nebo je lepší strašit tím, že sociální demokracie opravdu udělá, co slibuje?

Troufám si tvrdit, že praxe řízení státního rozpočtu byla pod většinou bývalých ministrů podobná, ne-li identická. Rozpočet řídil Eduard Janota, který je dnes ministrem a ministři se lišili třeba ve svém přístupu k sázkovému byznysu, zásahu v IPB nebo tím, jak postupovali při různých privatizacích a arbitrážích.

Kalousek pořád opakuje, že „nechce zadlužit střechu nad hlavou." Ale mimochodem - neudělal už to (jako jeden z mnoha)? V naší společnosti je spousta lidí, pro které je jako pro naše rodiče zadlužování zcela nemravné a nepřípustné. Ti snad mohou na Kalouskovy sedlácké rozumy slyšet. Pro nový politický subjekt je ale téma „strýček Skrblík" hodně málo, zvlášť když jeho vlastní historie ve funkci tento přístup zrovna nepotvrzuje. Ještě by to chtělo si chvíli lámat hlavu něčím dalším přesvědčivým.

Zdá se, že se bývalý ministr a jeho TOP 09 příliš spoléhají na to, že hodnoty a morální štít dodá nové straně Karel Schwarzenberg. Kalousek a jeho lidé by se ale měli namáhat sami. Schwarzenberg si doufejme, nabízenou roli pračky Kalouskova prádla dobře rozmyslí. Bez jeho podpory může totiž Kalousek rovnou vstoupit do ODS. Proč v ní vlastně dávno není? Protože KDU-ČSL byla donedávna lepší výtah k moci.