Hleďme, hleďme. Británie, vzor politické ctnosti, země politiků, kteří umí přiznat chybu a odstoupit z funkce, země, kde platí nejen politický common sence… Tahle Británie, k níž se v médiích často uchylujeme jako ke vzoru politické kultury, má problém.

Respektive poslanci slavného britského parlamentu mají problém a hlavně pořádnou ostudu. Takovou, že by ji český politický skeptik čekal spíš v Praze než v Londýně. Ale nutno uznat, že na skandál podobného kalibru zatím čeští poslanci přes veškerou snahu nedosáhli.

Jak už několik dní s chutí informují britská média, v čele s deníkem Daily Telegraph, který kauzu otevřel, poslanci si z peněz daňových poplatníků nechali proplácet coby poslanecké náhrady kde co. Tak třeba náměstek ministra zdravotnictví Phil Hope si nechal proplatit 37 tisíc liber za rekonstrukci a zařízení podle něj "skromného" bytu v jižním Londýně. Hope poté připustil, že udělal chybu, když si nechal proplatit i žiletky.

Konzervativci, kteří by jinak s gustem ze skandálu politických protivníků těžili, zarytě mlčeli. Věděli proč.
I na ně Daily Telegraph dostal příslušné materiály, i na ně tedy došla řada. Například konzervativec Oliver Letwin si nechal proplatit dva tisíce liber (asi 60 tisíc korun) za opravu trubky pod tenisovým kurtem. Jiní jeho kolegové si vyúčtovali čištění odpadu nebo rovnou plat svého služebnictva.

Sumy se pohybovaly od desítek tisíc liber po úplné drobné. Například stínová ministryně pro záležitosti Walesu Cheryl Gillanová žádala 4,47 libry za psí konzervy a stínový ministr pro vysoké školy David Willetts chtěl 100 liber pro řemeslníky, kteří vyměňovali žárovky…

Vše přes zmíněné poslanecké náhrady, které ostatně známe i z Česka. U nás si přes nejrůznější neprůhledné náhrady na reprezentaci, bydlení či dopravu zákonodárci přijdou k platu i na pár desítek tisíc navíc.

Britští politici - přistiženi při činu - se hájí stylem dobře známým i z našich končin: „Nic nezákonného jsme neudělali". Mají pravdu. Jenže jako v Británii, tak i v Česku a kdekoli na světě platí: zákonné nerovná se vždy morální a správné.

Pozoruhodné ale je, že zatímco britské bulvární listy jsou rozmařilostí poslanců pobouřeny, ty seriózní -
s výjimkou konzervativního Daily Telegraphu - si drží větší odstup. Třeba Timesy napsaly, že "morální pobouření vůči poslancům je pochopitelné, ale... také pokrytecké".

"Každý člověk by vypadal absurdně, kdyby třeba šel na oběd s budoucím klientem a v novinách se objevilo, že si nechal od zaměstnavatele proplatit mangový sorbet," napsaly The Times.

Podle nich jsou "parlamentní pravidla zastaralá, vedení parlamentu slabé a reforma nezbytná." "Ale jen idiot by chtěl zbohatnout tím, že by se stal poslancem," zdůraznil deník. Autor zase zdůrazňuje to, že řeč je o britských poslancích…

 

 

(odvysíláno jako Glosa Rádia Česko)