Evropské banky by měly podstoupit podobné zátěžové testy jako jejich americké protějšky, uvedl dnes finský ministr financí Jyrki Katainen. Jak by mohl vypadat výsledek zátěžového testu?

Ve skutečnosti již takový test existuje. Provedl jej Mezinárodní měnový fond na základě požadavku ministrů financí zemí skupiny G-20.

Celkový odhad ztrát z dílny MMF nyní dosahuje 4,1 bilionu USD. Z toho banky by měly podle tohoto odhadu odepsat 2,5 bilionu USD, hedge fondy, pojišťovny a ostatní subjekty zbývajících 1,6 bilionu USD.

Ke konci loňského roku banky v USA odepsaly 510 mld. USD, britské banky 110 mld. USD a banky v eurozóně 154 mld. USD. V letošním a příštím roce by měly americké banky odepsat dalších 550 mld. USD, britské 200 mld. USD. A nyní velmi důležitá informace: banky v eurozóně čekají další ztráty v objemu 750 mld. USD. Překvapivé? Evropské banky sice tolik netíží toxická hypoteční aktiva, ale eurozónu čeká hlubší recese a řada západoevropských bankovních skupin je exponována vůči problematickým zemím ze střední a východní Evropy.

Bez dodatečných kapitálových injekcí se kapitálová přiměřenost bank eurozóny sníží na 1,1 procenta měřeno Tier 1 kapitál/rizikově vážená aktiva. Ovšem pokud jako metriku kapitálové síly použijeme poměr TCE/TA (tangible common equity/tangible assets), propadne se bankovní sektor eurozóny na -0,2 procenta. Pro srovnání v USA by první ukazatel měl činit 6,7 procenta, druhý 0,1 procenta.

Pokud by se měla snížit finanční páka a poměr TCE/TA vrátit na úroveň z polovinu 90. let, tj. 6 procent, musely by banky v eurozóně navýšit kapitál o 725 mld. USD, americké banky o 500 mld. USD.

Finanční trhy mají rozdílný názor. CDS spready na dluhopisy bank v eurozóně jsou níže než u amerických bank. Ze skupiny velkých bank v eurozóně se CDS spready na pětileté dluhopisy pohybují od 91 bps u BNP Paribas po 136 bps u Deutsche Bank. V případě velkých bank v USA je rozmezí od 166 bps u JPMorgan po 587 bps u Citigroup.  Uvidíme, zda je to krátkozrakostí trhu zaměřeného na toxická hypoteční aktiva a americký stres test nebo pesimismem MMF.