Zpráva o tom, že v noci z neděle na pondělí muž přišel v Moskvě do supermarketu, kde zastřelil tři lidi a dalších šest zranil, připomínala události z některých amerických, německých nebo finských škol. Zásadní rozdíl ale je, že střelcem nebyl frustrovaný teenager ze střeleckého klubu, ale 31-letý major milice Denis Jevsjukov.


Záběry z bezpečnostních kamer supermarketu Ostrov ukazují muže v policejní bundě, který rozhodným krokem kráčí supermarketem a střílí na všechny, které vidí. Dvakrát si vyměnil zásobník a kdyby nepřijeli hlídka jeho kolegů, počet obětí by mohl být větší. I po nich střílel, naštěstí netrefil a ti ho odzbrojili.
Text pokračuje pod videem
Zdá se, že YouTube už to video stáhnul, ruské servery však nejsou tak útlocitné, takže je to k vidění např. tady. (Je to to poslední video).

Proč Jevsjukov, který byl nadřízenými hodnocen jako spolehlivý a perspektivní policista, nedávno povýšený na velitele stanice v Caricynu na jihu Moskvy, střílel není jasné. Sám major údajně řekl vyšetřovatelům, že vypovídat bude až před soudem. Jisté je jen to, že ten den Javsjukov slavil spolu s manželkou a tchánem své narozeniny, po návratu domů si vzal bundu od uniformy a odešel. Kolegové nyní spekulují o žárlivosti vůči manželce nebo o problémech v práci.

Generálmajor Nikolaj Trofimov prohlásil, že je to první podobný případ v dějinách ministerstva vnitra. Statistiky ale hovoří o něčem jiném. V listopadu minulého roku například major Sergej Tararuškin, který popíjel s přáteli, navrhl, že by si mohli vzít zbraně a jít se pobavit. Nakonec šel sám a výsledkem »zábavy« byli dva těžce zranění lidé. Rozhodně to není jediný případ. V sibiřském Kemerovu byl loni odsouzen milicionář, který v opilosti zastřelil jiného řidiče, se kterým měl jakýsi konflikt na silnici. Při útěku pak přejel dvě studentky, které na místě zemřely. Případů je tolik, že existuje dokonce webová stránka, která se zabývá výhradně trestnými činy, spáchanými milicionáři.

V případě, že nikdo není raněn, tak se případ většinou ututlá. Sám Jevsjukov byl loni na podzim násilím kolegy vyveden z restaurace, protože napadal hosty a stříkal jim do obličeje slzný plyn. I přesto byl o měsíc později jmenován velitelem v Carycinu. Ani odezva na střelbu majora Jevsjukova není zrovna přesvědčivá. Ministr vnitra Rašid Nurgalijev v reakci na masakr navrhl prezidentu Medveděvovi odvolání policejního velitele jihu Moskvy Viktora Ageeva. Jenže jakoby zapoměl, že ho propustil na jeho žádost ještě týden před střelbou. Před kamerami to ale vypadalo dobře.
Nicméně je možné, že se blýská na lepší časy. V době, kdy jsem dopisoval tento blog, agentury oznámily, že prezident Medveděv propustil nejen již jednou propuštěného Ageeva, ale také velitele celé moskevské milice generálplukovníka Vladimira Pronina. Ten přitom vypadal nezničitelně. Vaz mu nezlomil ani teroristický útok na divadlo na Dubrovce, kdy milicionáři nezabránili tomu, že několik týdnů se teroristé pod vedením Movsara Baraeva připravovali v Moskvě a do budovy divadla provezli skoro sto kilogramů výbušnin. Jeho pozicí neotřásla ani kauza Pumane, kdy milicionáři v autě bývalého výsadkáře Alexandra Pumane objevili výbušniny. Média okamžitě začala spekulovat o tom, že v hlavním městě teroristé připravovali další bombový útok. Ve skutečnosti byl Pumane členem jednoho kriminálního gangu a teroristický útok nejspíš nepřipravoval. S jistotou se to již nedozvíme, protože po zadržení ho jeden z vyšetřovatelů zmlátil tak, že fyzicky zdatný bývalý výsadkář zemřel ještě téže noci.
Nyní všemocný Pronin odchází. Obyvatelům Moskvy nezbývá než doufat, že nový náčelník očistí moskevskou milici od lidí, kteří si zvykli i v civilním životě řešit konflikty pomocí pistole.