Středeční ranní projekce byla pro řadu filmových novinářů záhadou. Věděli čas a místo konání, ne ale už to, co na projekci uvidí. Bontonfilm totiž projekci pojal jako tajnou a tak novináři mohli dopředu jen tipovat. Ale vzhledem k okolnostem bylo vlastně celkem jasné, co bude na programu - jeden z nejočekávanějších filmových návratů roku, kultovní Star Trek. Jeho kampaň je přímo postavena na pozvolném odkrývání karet - i samotní herci během natáčení měli v rukou jen výseky scénáře nebo si scénář četli pod dozorem bodyguardů, přísná bezpečnostní opatření ostatně provázela i českou projekci, při které novináře v sále ostřížím zrakem sledoval po celou dobu filmu najatý ochrankář.

Film si už odbyl 7. dubna premiéru v Sydney. Například američtí diváci si ale budou muset počkat až do 7. května stejně jako ti čeští. Tedy až na výjimky - vůbec prvními diváky filmu byli startrekovští fanoušci, kteří se 6. dubna sešli v texaském kině, aby tu shlédli starší startrekovský kousek, Khanův hněv z roku 1982. Nalákáni byli i na desetiminutovou ukázku z nového Star Treku, nakonec jim ale producenti pustili celý nový film. Chtěli se ujistit, že film se bude i skalním fanouškům série líbit. A první ohlasy ze světa svědčí o tom, že se líbí - skalním fanouškům i běžnému publiku, dosud svébytným startrekovským světem nedotčenému. Svědčí o tom i nadšené reakce na dnešní první české novinářské projekci.

Nový Star Trek se vrací na počátek série, hlavního hrdinu kapitána Kirka zachycuje už jako mladého a dosti bezstarostného až nezodpovědného chlapce, stejně jako jeho pozdějšího prvního důstojníka Spocka. Sleduje Kirkův výcvik i první otrkávání se na palubě vesmírné lodi Enterprise, která pod velením kapitána Pikea vyráží do boje se záporáckým Romulanem Neronem o záchranu planety Vulkán. James Tiberius Kirk v tomhle hrdinském eposu teprve získává první ostruhy a je spíš po dobrodružství bažícím frackem a rebelem bez příčiny než pozdějším úctyhodným kapitánem lodi Enterprise.

Fanoušci by roznesli na kopytech každého, kdo by si z děje filmu dovolil prozradit víc, tak snad jen mohu říct, co všechno mě ve Star Treku nadchlo, ačkoliv k tradičním fanouškům série rozhodně nepatřím. Na Star Treku je znát, že ho natočil J. J. Abrams, režisér Mission: Impossible III, producent katastrofického Monstra či tvůrce seriálu Ztraceni. Star Trek ohromuje v každém záběru, při velkolepých vesmírných bitvách mezi vesmírnými koráby i při malých lidských bitvách na palubě Enterprise, kde Kirk a Spock zprvu bojují o kapitánský můstek a pak i o své životy. Abramsovo megalomanství a touha po dokonalosti asi také vedla k tomu, že film má stopáž přes dvě hodiny, a občas mu tak zcela zákonitě padá řemen, i když z každého z takových okamžiků většinou po pár minutách bravurně vybruslí. Celý film se odehrává v důsledně dodržené stylizaci 60. let a to i co se kostýmů týče. Díky té úchvatné stylizaci by žánr Star Treku šlo označit jako „retro sci-fi" a jeho mix moderních vizuálních efektů s naivním kouzlem éry vzniku celého fenoménu je tím, co na Star Treku zaujme asi nejvíc. Byla jsem okouzlená i tím, jak jsou občasné (no dobře, tak celkem časté) patetické scény shazovány malými vtípky vizuálními či obsahovými, uchvácená bojem s rudou příšerou na Delta Vega, atakem centaurského hlemýždě i vyznáním lásky převtěleným do fráze „budu sledovat tvou frekvenci." A mnohým dalším, proč to vlastně prozrazovat, když nejlepší je to zažít na vlastní kůži...Těšíte se?