Lotyšský parlament schválil v prvním čtení návrh nové vlády snížit transfery do druhého (kapitalizovaného) důchodového pilíře z 8% mezd na 2%. Lotyši reformovali své důchody relativně pozdě, přechod do druhého pilíře byl zahájen až v roce 2007. V roce 2008 propukla v Lotyšsku finanční krize, která pravděpodobně srazí HDP  v letošním roce o 8-10% a přinese schodek státního rozpočtu někde okolo 8% HDP.

Situace je tedy vážná, ale rozhodnutí nové lotyšské vlády (nastoupila do úřadu v březnu, po demisi předchozí vlády) vážně poškozuje zbytky důvěry, které ve vládní politiku snad někteří Lotyši ještě mohli mít. Snížení transferů do druhého pilíře sice sníží deficit v roce 2009, ale zvýší deficity v budoucích letech a především zničí kredibilitu vládní penzijní reformy.

Lotyšsko je ve vážné situaci, ale nemělo by se inspirovat Argentinou, která také trpěla díky nevhodně zvolenému kurzovému mechanismu (Argentina vázala svoji měnu na dolar, Lotyšsko na euro) a také při fiskálních potížích neváhala rabovat důchodový systém.  Tudy cesta opravdu nevede.