Václav Klaus se dočkal, jím nenáviděná Topolánkova vláda padla společnou rukou socialistů, komunistů, zelených Tvrdíkových kamarádek a Hradu. Pěkná koalice, bude teď ale taky schopná vládnout? Nebo co se bude dít?

Ta otázka je na celém nejdráždivější. Václav Klaus měl pověst superstratéga, který vidí o dva tahy dál než ostatní (pravda, tenhle mýtus měl skončit v roce 2002, kdy se Klaus rozhodl proměnit volební kampaň ODS v nacionalistickou hysterii, což stranu dovedlo k nejhorší volební porážce v historii). Takže znovu opakujeme otázku na Hrad: co bude teď? Jaký má prezident plán? Nebo žádný nemá? Uprostřed předsednictví a ekonomické krize, pokud si tedy již u Klausů všimli, že něco takového existuje?

Včerejší mediální výstupy Klausova poradce Ladislava Jakla, který arogancí už téměř dohnal svého šéfa, naznačily, že prezident spěchat nebude, bude prý postupovat „standardní ústavní cestou" (to jsme se uklidnili, jak jinak asi tak chtěl Klaus postupovat?). Spousta prázdných slov, úšklebků, žvástů („pan prezident nemá žádnou milovanou variantu, jak by to chtěli novináři překládat..."), ale víc nic. A jak známe Klause, tak nějak to bude pokračovat i v dalších dnech. 

Klaus se aktivně zapojil do aliance, která vládu svrhla, bez jeho přímých instrukcí minimálně poslanci Schwippelovi by se to nikdy nestalo. Takže teď musí jednat rychle - říct, jakou variantu má připravenu, jaká je podle něj pro jeho zemi nejlepší. Jen upozorňuji, že neexistuje žádná jina možnost většinové vlády bez závislosti na komunistech než velká koalice ODS - ČSSD. Chce jí prezident? Nebo předčasné volby? A kdy?

Klaus to všechno jistě řekne, že takové zadání nepřísluší hlavě státu. Ale ano, to je teď úkol pro prezidenta. Když se Václav Havel v roce 1997 stal hlavou hnutí za odstranění premiéra Klause, aspoň věděl, co chce dělat dál.