Mezi nejrozšířenější a politicky protěžované pseudovědecké teorie, hned vedle údajných hrozeb přelidnění a globálního oteplení, s nimiž úzce souvisí, je účinnost kondomu při prevenci šíření nemoci AIDS. Toto téma se dostalo na přední stránky novin díky právě skončené apoštolské návštěvě papeže Benedikta XVI. v Kamerunu a Angole. Papežův výrok, že kondomy nic neřeší, a problém spíše zhoršují, ostře kritizovali členové vlád ve Francii, Belgii, Německu. Španělská vláda obratem oznámila, že Africe zašle milióny dalších prezervativů, holandský ministr zdravotnictví prohlásil, že hrozbu dalšího šíření AIDS nezpůsobuje kondom, ale papež, jenž se, jak tvrdí bývalý francouzský premiér Alain Juppé, „stává pro svět problémem“.

Fakta jsou neúprosná. Jak známo, Kombinovaný Pearlův index bariérových prostředků, konkrétně kondomu, je vyhodnocen číslem 14, tj. za jeden rok používání dojde u 100 žen k 14 otěhotnění. HIV virus, způsobující onemocnění zvané AIDS, je asi 450x menší než spermatická buňka, což pravděpodobnost přenosu nákazy významně zvyšuje. Čím více kondomů v akci, tím rozšířenější výskyt AIDS i pohlavních chorob.

Dokladem tohoto faktu je situace ve zmiňované Africe. V zemích, kde je prezervativů v oběhu nejvíce, tj. v Zimbabwe, Botswaně a Jihoafrické republice, počet výskytu AIDS stále stoupá. Naopak v zemích, kde žije větší počet katolíků a kde je kondom v sexuálním životě užíván podstatně méně, než ve výše zmíněných státech, počet nakažených klesá. Jakub Kříž na svém blogu poukazuje na případ Ugandy, kde se v průběhu posledních 15 let snížil výskyt AIDS z téměř 30 % na 6%. K tomuto rapidnímu poklesu AIDS významnější měrou nepřispěla dostupnost z USA a Evropy dovážených prezervativů, ale katolickou církví zastávaný a státem podporovaný postoj sexuální zdrženlivosti před vstupem do manželství, jakož i důraz na manželskou věrnost. Dosažený úspěch v Ugandě tak nemohou přehlížet ani přední odborníci na epidemiologii, navzdory tomu, že tvůrci veřejného nepřestávají kázat o přednostech latexového sociálního inženýrství. Ilustrativní je příklad Edwarda Greena, ředitele Výzkumného centra prevence před AIDS při Harvardské univerzitě. Tento bývalý zastánce propagace bariérové antikoncepce dospěl po dlouholetém odborném zkoumání ke zcela opačnému názoru, o čemž svědčí jím publikované vědecké studie i knihy.  Ke stejným závěrům dospěl epidemiolog Norman Hearst, pověřený UNAIDS (oficiální program OSN) k vypracování zprávy o účinnosti kondomů v prevenci šíření AIDS. Asi nebyl příliš překvapen, navzdory svému oprávněnému rozhořčení, když tato studie nebyla UNAIDS zveřejněna.

 

Edward Green

K tématu dále doporučuji článek Davida Petrly Kondomy proti  AIDS nepomáhají, uveřejněný v roce 2006 v časopise Týden a přenášku první dámy Ugandy Janet K. Museveni z roku 2004 Pandemie AIDS: Jak zachránit příští generaci.

Populační programy, spojené s rozdáváním prezervativů, nejsou příliš oblíbené ani u místních aktivistů. Jeden z koordinátorů ugandského programu prevence AIDS, Martin Ssempa, tvrdí, že vládám blahobytného světa nejde ve skutečnosti o odstranění AIDS, ale o redukci počtu obyvatel rozvojového světa. Ssempa má pravdu. Tento skrytě rasistický cíl si jako první vytýčil John Rockefeller, který z obavy před“ přemnožením chudých“ sponzoroval eugenické programy v USA i v Německu po nástupu Adolfa Hitlera k moci. Po druhé světové válce, kdy byla Eugenická společnost přejmenována na Mezinárodní federaci pro plánované rodičovství, podpora populační kontroly ze strany magnátů pokračovala a v roce 1974, na první konferenci OSN o populační otázce, se stala oficiální politikou USA (viz v témže roce vydaná Kissingerova zpráva) a OSN. Rozvojové programy byly od té doby podmíněny ochotou místních vlád uměle snižovat počet svých obyvatel. Živě si vybavuji, jak na prvním Světovém kongresu rodin, pořádaném v Praze Občanským institutem a Rockford Institute, vyprávěly africké delegátky o nočních přepadech vesnic a násilné sterilizaci místních žen.

Pro populační inženýry není AIDS ve skutečnosti nemocí, kterou je třeba odstranit, ale prostředkem, jak snížit počet obyvatel chudých částí světa. Rovněž tak jsou kondomové programy výnosným průmyslem, živícím nejen výrobce „latexového zázraku“, ale i mnohé „neziskové“ organizace a grantové agentury, ochotné k provádění a financování politicky korektních výzkumů.

Inu, i taková je tvář novodobé filantropie.