Tento solidní, robustní graf je z Der Spiegelu (pro neangličtináře: "stimulační balíčky" v procentu HDP). Jeho poselství je jasné od pohledu: Američané, nevytahujte se pořád, že děláte proti krizi nejvíc. Protože neděláte.

To je totiž v Americe móda. Paul Krugman pateticky projevuje svou starost o Evropu (jinak po ní většinou nevzdechne dlouhé měsíce), která podle něj dělá proti krizi moc málo, nalévá málo peněz. A speciálně mu leží v žaludku německý ministr financí (co profesora Krugmana tak namíchlo? udělali si něco?). Krugman lituje Španělsko, donedávna "evropskou Floridu, jejíž ekonomika rovněž rostla na mohutném spekulativním růst na trhu nemovitostí". Teď se trh propadl a Španělsko nemůže jako v minulosti devalvovat, takže Krugman pro něj vidí jedinou cestu -- snižovat platy. "Znamená to, že Evropa udělala chybu, když se takto těsně integrovala? A znamená to, že především vznik eura byla chyba? Možná," píše Robert Holman... chci říci Paul Krugman. (Končí rétorickou kličkou, že možná evropští lídři ukážou, že se skeptici jako Krugman mýlili.)

Kancléřka Merkelová, přesněji řečeno anonymní zdroje z jejího okolí, si i ve Spiegelu stěžuje, že Američany před summitem G-20 zajímá jen stimulační balíček. V Londýně s Gordonem Brownem a později společně se Sarkozym proto veřejně řekla, že nejprve je třeba pořádně rozjet současné stimulace, a pak teprve mluvit o případných dalších. Až dosud měl být hlavní agendou dubnového summitu G-20, jak to viděla Merkelová i Sarkozy, přísnější dohled nad mezinárodními finančními trhy. Ale to prý Washington zajímá jen tak zdvořilostně, hlavně požaduje globální zvýšení poptávky. "Neuvěřitelně na to tlačí," řekl nejmenovaný kancléřčin poradce. ("They are creating tremendous pressure," says one adviser to the chancellor.) Spiegel ovšem připouští, že v jedné věci je mezi Amerikou a Německem skutečně rozdíl: americký deficit rozpočtu prý letos překročí 10 % HDP, německý bude kolem 3 %.

*

Tento efektní graf ze Spiegelu už informaci víc předstírá, než skutečně poskytuje. Dozvídáme se, kam rakouské banky nalily nejvíc peněz. Ale nevíme, jak jsou reálně ohroženy. Nevadí, to je dále v článku.

Pro neangličtináře: Der Spiegel nám mile říká "černé díry" (díky, chlapci). První červené číslo je celkový odhad půjček rakouských bank v regionu v miliardách eur (resp. dolarů), druhé je efektní přepočet na jednoho Rakušana včetně kojenců. Malé černé číslo dole je rozpočítání obdobných půjček německých bank na jednoho Němce. Vpravo je pád tří měn, česká koruna tam není (díky, chlapci).

Ve vlastním článku Der Spiegel píše, že "až deset procent" půjček v cizině se považuje za ztracené (unrecoverable). Evropská banka pro obnovu a rozvoj EBRD odhaduje riziko pro rakouské banky na maximálně 20 miliard eur, jiné studie na 31 miliard. Nic z toho by nemělo položit ani rakouské banky, natož vládu. (To platí i v případě, kdy padnou "jen" Ukrajina a Rumunsko.) Článek cituje vídeňského finančního doyena, 94letého Kurta Rothschilda, který pamatuje krizi 30. let: tak hrozné to prý určitě nebude. A bývalý ministr financí Hannes Androsch ze 70. let kritizuje svého nynějšího nástupce Josefa Prölla, že okázalou cestu po střední a východní Evropě, při níž sháněl podporu pro společný záchranný balík EU, si měl odpustit: poškodil tím důvěru v Rakousko, byla to "nejdražší cesta za dlouhá léta".

*

Tady je graf z deníku Gazeta Wyborcza o polské nezaměstnanosti a nabídce volných míst. Bohužel z infografiky není vidět na první pohled, kde je poměr poptávka/nabídka nejpříznivější a jaká místa to jsou.

V článku se píše, že v lednu přibylo 160 tisíc nových nezaměstnaných, v únoru 84 tisíc. Očekává se propouštění 8 % ze 180 tisíc zaměstnanců bank. Nová místa nabízejí investoři, hlavně v Lodži (tam například přenesla svou továrnu z Ameriky firma Gillette; výrobce elektroniky Flextronics tam hledá 200 lidí). Poptávka je pro programátorech, hornících (uhelná společnost ve Slezsku přijme letos 4000 lidí - což je, jak experti chápou, dobrá zpráva i pro HN...), 3400 míst nabízí policie a nábor dělá armáda.

*

Vtip z Economistu na povzbuzení. Pro neangličtináře: Bijec v ringu je světová recese. Amerika, která vylétla z provazů, říká ostatním členům G-20: "Pánové, možná bych navrhl koordinovaný týmový postup."