Řada politiků, ekonomů a bankéřů v Česku je pohoršena nedostatečným rozlišování mezi středo- a východo-evropskými ekonomikami za strany mezinárodního finančního tisku. Samozřejmě, že je nepříjemné pořád dokola opakovat, že v Česku si lidé nebrali půjčky v zahraniční měně a že úroky jsou stejné nebo nižší než v eurozóně.

To je ale osud malých zemí - kdo z našich analytiků rozlišuje bezpečně od sebe ekonomické politiky Venezuely a Kolumbie, co jsou sousední země na severu Jižní Ameriky? Obě země mají, mimochodem, větší hrubý domáci produkt než Česká republika...

Je mi nicméně potěšením ohlásit, že kampaň za jemnější členění zemí střední a východní Evropy nese ovoce. Nejen že Financial Times otiskly článek viceguvernéra Hampla a The Economist v posledním čísle podrobně vysvětluje rozdíly mezi Českem a (například) Lotyšskem. I v dnešním zpravodajství místího (veřejného) rádia WAMU byl rozhovor o střední a východní Evropě a Česko bylo specificky jmenováno jako země se stabilním finančním sektorem. Byli jsme dokonce srovnáváni s Maďarskem (jako pozitivní příklad).

Takže navrhuji pohnout se dále a již té uražené ješitnosti zanechat. A raději si přiznat, že jsme měli "štěstí" v tom, že prvotním nositelem současné krize je finanční sektor, kde zrovna máme určité výhody ve srovnání s některými našimi sousedy. A taky bychom si mohli ještě pamatovat, jak jsme se ve finanční krizi sami potáceli dobré čtyři roky, než se podařilo banky vyčistit za stamiliardy korun a prodat za desítky miliard.