Sledování Oscarů jsme pojali podobně hravě jako Hugh Jackman jejich moderování (podobně hravě pojímám i tento blog, snad tím pádem nebude působit moc plytce, probdělá noc by mne ale snad mohla omluvit). V Los Angeles zasedla do první řady Angelina Jolie, Brad Pitt a Meryl Streep, v pražském kině Světozor, kde se promítal přímý přenos HBO z oscarového večera, pak zasedlo (taktéž do první řady) osm mladých recenzentů. Místo nákladných rób jsme byli navlečení do ležérních oblečků, které slibovaly pohodlné posezení po celý čtyřhodinový ceremoniál. Vybaveni jsme místo šperků byli energy občerstvením a notebooky a měli jsme dokonce i vlastní soutěž a tím pádem i vlastní zdroj napětí. Kdo z nás uhodne největší počet držitelů Oscarů, vyhraje DVD dle vlastního výběru, zaplacené zbytkem partičky. A kdo vyhrál?

Tipovali jsme většinou podobně, ale často i zcela odlišně a leckdy i zcela náhodně, to v případě kategorií krátkých filmů. Všichni jsme se shodli jen na tom, že Oscara za nejlepší mužský výkon ve vedlejší roli pravděpodobně získá Heath Ledger. Stalo se.

23.00 - Příchod do Světozoru. Obsazujeme první řadu. Rozehřátí obstaraly seriály z produkce HBO - dva díly True Blood a jeden díl Little Britain USA. Celkem to uteklo, zvláště s uštěpačnými poznámkami na adresu naleštěných muskulatur herců z True Blood. Sál je zaplněný a nažhavený na hlavní část programu.

02.00 - Start přenosu červeného koberce. Kocháme se robami a oceňujeme je nadšeným štěbetáním, prim vede Irena se zasvěcenými komentáři na adresy značek daných šatů. Vzápětí se dojímáme u první vyhlášené kategorie s Penelope Cruz a nadšeně sledujeme vzhled, vtip a zpěv Hugha Jackmana tančícího na podiu v rytmu pěti filmů nominovaných v hlavní kategorii. Noc je ale ještě mladá. Zpočátku si držím náskok, když po 4 vyhlášených kategoriích získávám jako jediná 4 body za správný odhad v naší tipovací soutěži. Plný zásah!

03:00 - Oscara za skvělý životopisný film Milk získává třicetiletý scenárista Dustin Lance Black za svůj první realizovaný celovečerní scénář. Sakra, závidím a poprvé skřípu zuby, i když mu to přeju, jak jinak. :)

03.30 - V naší tipovací soutěži si spravuju chuť, průběžně už mám 7 bodů a stále vedu (dlouho už to trvat nebude). Irena vedle mne do notebooku začíná datlovat výsledky večera, Iva z druhé strany pilně shrnuje průběžné výsledky naše i jejich. Bavíme se při pohledu na Bena Stillera v plnovousu a se žvýkačkou odkládanou na stolek před Natalii Portmanovou.

04:00 - Skvostné muzikálové číslo s Hughem Jackmanem a Beyoncé v hlavní roli. Jsme opět zhnuseni z toho, že na podium leze slizký představitel hlavní mužské role v pubertální příšernosti Muzikál ze střední. Ceremoniál má letos i tak švih a spád, ani nestíháme začít být unavení. Přesto odcházím pro energy drink, dozvídám se, že red bully došly už ve 2.00, musím vzít zavděk českou trhavinou. Vztekáme se nad nekonečně se opakujícími upoutávkami v reklamních předělech. Ocenění pro Heatha Ledgera vyvolá první větší potlesk v jinak spíše vlažném sále.

05:00 - Jediné větší překvapení večera. Kategorii cizojazyčných filmů nevyhrává favorizovaný Valčík s Baširem, ale japonský Departures. Japonská delegace zakončí projev obvyklým arigato. Vedení v naší tipovací soutěži přebírá Štefan a já skřípu zuby podruhé.

05.30 - Hravá jsou letos představování jednotlivých kategorií a elegantní zas to, že předávání hereckých sošek doprovázejí výstupy slavných držitelů z minulosti. U hlavních hereckých kategorií se scházejí obzvlášť těžké váhy. Kate Winsletovou podarují Oscarem Sophia Loren, Halle Berry, Nicole Kidman, Shirley McLane a loňská vítězka Marion Cotillard. Její černé šaty vyhlašuji róbou večera. V dívčím triu se shodujem, že ve stáří bychom radši vypadaly jako Meryl Streep než jako Sophia Loren. Nejkrásnější a nejšťastnější ženou večera je ale stejně jako na Zlatých Globech Kate Winslet. Stanley nad naším švitořením jen nechápavě vrtí hlavou.

05.45 - Večer vrcholí, cenu pro nejlepšího herce přebírá Sean Penn s emotivním proslovem o právech gayů. Ten je jediným angažovanějším projevem večera, během něhož se hlavně děkovalo, usmívalo, veselilo, jindy tak všudypřítomný přízrak krize tu nenašel žádnou odezvu. Trochu to připomínalo tanec na potápějícím se Titaniku, s podiem obklopeným blýskavými křišťály od Swarovského a s černými klapkami na očích. Ale co, je to jen Hollywood a vyděšený krizí a klesajícími tržbami může být až zítra po vystřízlivění z tohoto jiskřivého večírku.

05.52 - Steven Spielberg vyhlašuje nejlepší film - dle očekávání většiny z nás se jím stává indicko-britská pohádka s bollywoodským šmrncem, Milionář z chatrče. Odnáší si nakonec zaslouženě celkem osm sošek, tři má v Česku nijak nadšeně přijatý Benjamin Button, po dvou Milk a Temný rytíř. Na mého oblíbence Duel Frost/Nixon ani na skvostnou adaptaci Nouzový východ se nedostalo, trochu příliš sošek má na můj vkus Benjamin Button, i když naštěstí hlavně ve vedlejších kategoriích. Co se týče naší soutěže, vyhrál ji nakonec Štefan, který z 24 kategorií uhodl výsledky v 18 případech. Na druhém místě je Iva se sedmnácti body, na třetím Aleš a já se šestnácti. V 5.59 přenos končí, peníze na DVD Temného rytíře pro Štefana vybereme mezi sebou až příště. Dobré oscarové ráno vám všem, co říkáte na výsledky?