Zmatek nad zmatek. HDP klesl o 0,6 procenta ve srovnání s předchozím čtvrtletím, ale stoupl o 1 procento meziročně. Co je důležitější? Obojí má svůj význam. Meziroční srovnání jednoduše ukazuje současný stav v relaci k loňskému výkonu ekonomiky, mezikvartální změna postihuje okamžitou dynamiku ekonomiky. Stále jde o stejná čísla, jen kouzlo interpretace je jiné. Některá média mluví o recesi, jiná o záhadném či překvapivém udržení růstu.

Představte si, že jste loni v únoru nastoupili do nové práce s platem 25 tisíc korun. Po skončení zkušební doby Vám zaměstnavatel přidal dva tisíce korun. Na podzim na firmu, kde pracujete, dolehly potíže. Škrty postihly i mzdy a zaměstnavatel Vám nabídl buď snížení platu o tisíc korun nebo rozvázání pracovního poměru. Vaše současná mzda je tedy 26 tisíc korun. Můžete říci, že Vaše současná mzda je vyšší než loni v únoru, ale nemůžete říci, že Vaše mzda nadále roste.

Zpět k HDP. Meziroční srovnání je technicky jednodušší, pro mezikvartální změny je potřeba použít sezónně očištěná data. Kvalitní sezónní očištění vyžaduje dostatečně dlouhé časové řady, neboť jde o filtrovací statistickou techniku, která je tím přesnější, čím delší časové řady máme k dispozici. Obvykle se používají metody Tramo/Seats (Eurostat, ČSÚ) nebo X-12 ARIMA (BEA v USA). V ČR dlouho nebyla k dispozici sezónně očištěná časová řada a z ní spočítané mezičtvrtletní změny, proto jsme s nimi nemohli pracovat při předchozí recesi před deseti lety. Nyní můžeme využít výhod mezičtvrtletních změn k analýze dynamiky HDP i u nás.

Definovat recesi můžeme různě. Oblíbeným palcovým pravidlem jsou dvě čtvrtletí klesajícího HDP (poprvé tuto definici použil Julius Shiskin v článku v New York Times v roce 1974). Klesajícího mezikvartálně nebo meziročně? Může se stát, že HDP již dvě čtvrtletí klesá měřeno mezikvartální dynamikou, ale stále roste meziročně. Pro identifikaci zlomu ve vývoji ekonomiky je logičtější je použít ukazatel krátkodobé změny – mezikvartální změnu HDP. A také se to tak obvykle dělá. V USA se jen s obtížemi dopátráte meziroční změny HDP, obvykle používaným číslem je mezikvartální změna přepočtená na celý rok. Za nešťastné lze považovat, že se v médiích míchá recese v zahraničí odvozená z mezičtvrtletních změn s meziročním růstem českého HDP.

Sofistikovanější přístup používá americký NBER, který určuje recesi podle širšího spektra ukazatelů. NBER vyhlásil začátkem recese v USA prosinec 2007. Technická definice s použitím mezikvartálních změn by určila začátek recese na 3. čtvrtletí 2008. A při použití meziročních změn bychom ještě dnes nemohli s jistotou říkat, že jsou USA v recesi, protože první záporná meziroční změna přišla teprve ve 4. čtvrtletí 2008.

Existují i další definice. V týdeníku Economist se objevila definice recese jako stavu, kdy HDP roste pomaleji než potenciální produkt (v ČR aktuálně zhruba o 3-3,5 procenta ročně podle produkční funkce i HP filtru). Tomuto konceptu je blízká definice globální recese, jež podle Mezinárodního měnového fondu nastává, když celosvětové hospodářství roste pomaleji než 3 procenta ročně.

V recesi ovšem nejde o slovíčka. Co je platné někomu, kdo přišel o práci, jestli se používá či nepoužívá nálepka recese. V lednu přišlo o práci téměř 46 tisíc lidí a do konce roku jich může být ještě o několik desítek tisíc více. Dost řečí nad recesí, čísla jsou, jaká jsou.