Nečekaná změna adresy v den přísahy Baracka Obamy překvapila ty obyvatele San Francisca, kteří dosud bydleli na ulici "Bush". Její jméno se přes noc záhadně změnilo na "Obama". Anonymní nadšenec, který strávil většinu noci na žebříku a v pozdních nočních hodinách přelepil a přepsal veškeré nápisy na ulici z "Bush" na "Obama", způsobil spíše pobavení než zmatek. Jeho snaha sice dlouho nevydržela a byla autoritami odstraněna už krátce po úsvitu, tento žertík nicméně výmluvně vyjádřil to, co většina Američanů pociťovala už několik měsíců - touhu po změně a naději v "lepší zítřky" pod vedením Baracka Obamy.

Obama v očích Američanů představoval pomyslnou "záchranu Ameriky" již několik měsíců před zvolením. Víra v jeho sliby a oddanost voličů, kterých během kampaně každý měsíc přibývalo, nabyly závratných rozměrů. Mladá generace se vydala v houfech registrovat, aby mohla dát hlas tomuto "cool" chlapíkovi, jak mu často přezdívali.

Obama se během své kampaně nestal jen ideálním kandidátem, nýbrž skutečnou celebritou, kterou si lidé připínali (a stále připínají) v podobě placky na své tašky a batohy. Obamův portrét se objevuje v oknech domů i aut, studenti si píší jeho jméno do školních lavic a nosí podobiznu na nejrůznějších oděvech. Během Halloweenu jsem dokonce na prahu jednoho domku objevila tykev inspirovanou prezidentskými volbami.

Někteří namítali, že střídat prezidenta, který je nejnenáviděnější osobou Ameriky, Obamovi ulehčuje postavení, a právě proto přináší více voličů. Ale nezdá se, že by to byl jediný důvod jeho úspěchu. Řada Američanů totiž argumentovala, že si je Obama skutečně získal svými názory, jednáním a osobností. Právě jimi byl schopen oslovit ty, kteří již dávno nad jakoukoli politikou zlomili hůl a odmítali se zúčastnit a jakkoli angažovat v čemkoli.

"Od doby J.F. Kennedyho máme zase kandidáta, který inspiruje," komentoval situaci Frank ze San Francisca a dodal, že Obama je budoucnost Ameriky nejen pro svou rasovou kombinaci, ale i vzhledem k jeho multikulturální minulosti. "On reprezentuje to, čím se Amerika pomalu stává. On má zájem spojit Ameriku dohromady a ne jako Bush, který ji každým rokem úspěšně stále více rozděloval."

Osobně jsem měla netradiční zážitek během hodiny jógy, kdy Obamovo jméno zaznělo během hinduistických popěvků jako součást závěrečné relaxace. Nedokázala jsem si v ten moment vybavit jinou americkou politickou osobnost, která by figurovala jako alternativa hinduistického boha. Opravdu zvláštní. To byla jedna ze chvil, kdy jsem si osobně uvědomila, že tenhle Obama bourá veškeré pomyslné hranice a ať už je, jaký chce, dokázal cosi neobvyklého už v době, kdy ještě ani nebyl prezidentem.

Snad Americe nadšení a naděje vložené na bedra prezidenta Obamy vydrží déle, než silniční nápisy ulice v den jeho přísahy...

Jako obvykle přikládám fotogalerii, která byla pořízena v San Franciscu. Zachycují den voleb, den Obamovy přísahy a náhodně také fotografie z období mezi tím.